Tonin: Če bomo v opoziciji, ne bomo radikalni

Slovenija 24. Apr 202219:50 > 25. Apr 2022 01:05 2 komentarja

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je v prvem odzivu po volitvah dejal, da ne bodo, če bodo v opoziciji, radikalni in razdiralni. "Računajte na konstruktivnost Nove Slovenije. Tukaj smo na razpolago za to, da bo Sloveniji jutri boljše," je dejal Tonin.

Nova Slovenija je po večini preštetih glasov dobila dobila osem poslanskih mandatov, torej enega več kot na volitvah 2018. Predsednik stranke NSi Matej Tonin se je zahvalil vsem volilcem in drugim, ki so poskrbeli, da se je njihov glas slišal. “Vendar je jutri kljub vsemu nov dan. Jutri nas čakajo novi, pomembni izzivi, tako za Slovenijo kot svet. Vanje bo treba pogumno zagristi. V NSi se tega ne bojimo in bomo najverjetneje v opoziciji trdo delali za to, da bo šlo v Sloveniji v prihodnjih letih boljše. “Tako da računajte na konstruktivnost Nove Slovenije. Tukaj smo na razpolago za to, da bo Sloveniji jutri boljše,” je dejal Tonin. Dodal je, da ne bodo, če jim bo dodeljena opozicijska vloga, radikalni. Po njegovih besedah so tisti, ki so metali polena pod noge, ostali pred vrati državnega zbora.

Podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj je v prvem odzivu za N1 dejal, da je prvak stranke Tonin nedavno izjavil, da se NSi bori za tretje mesto med strankami, in da je očitno imel prav. “Gre za pravzaprav zgodovinski dosežek Nove Slovenije,” je poudaril.

Po njegovih besedah se bodo v stranki še naprej zavzemali za prioritete — vsem dostopno javno zdravstvo, dobro poslovno okolje z nizkimi davki in visokimi plačami, uvedbo razvojne kapice in za bolj pravične družinske in socialne transferje. “Kdor je zdrav in dela zmožen, naj dela, ne pa prejema socialne pomoči,” je povedal.

Podpredsednik NSi boljši volilni rezultat na tokratnih državnozborskih volitvah pripisuje ekipi ministrov, ki prihajajo iz kvote njihove stranke. “Ekipa ministrov, ki smo jo poimenovali čista petka, je v preteklih dveh letih pokazala, da imamo ne samo dober program, ampak tudi mlado, ambiciozno, operativno ekipo, ki premakne tudi nemogoče stvari, ki so stale desetletje in več,” je ocenil. Po volitvah bodo naslednji koraki stranke, tako Cigler Kralj, ocenjevanje položaja, na podlagi katerega se bodo odločali za nadaljnje poteze.

Vrtovec: Nikogar ne izključujemo

Rezultatov strank Gibanje Svoboda in SDS Cigler Kralj ni želel podrobneje komentirati. “Poudarjam pa, da če bodo vzporedne volitve držale in smo na tretjem mestu po mandatih, je to velik uspeh Nove Slovenije, saj to pomeni, da se počasi in vztrajno krepimo,” je povedal in ocenil, da to vsekakor prestavlja dobro popotnico za prihodnost stranke.

Cigler Kralj se je ob tem zahvalil vsem volilkam in volilcem in pozdravil visoko volilno udeležbo. “To je praznik demokracije in prav je, da se volitev udeležimo v čim večji meri in izrazimo svoje stališče ter izberemo tiste, ki nas bodo zastopali v parlamentu in odločali o naši prihodnosti,” je še poudaril.

Minister za infrastrukturo iz kvot NSi Jernej Vrtovec pa je na drugi strani na vprašanje, ali v stranki pričakujejo vabilo na pogovor v novo vlado, odgovoril, da je to odvisno od zmagovalca volitev. “Ampak kot smo dejali v volilni kampanji, so naša izhodišča jasna. Nikogar ne izključujemo. Imamo zelo jasen in dober program in treba se je pogovarjati. Druge alternative kot pogovor zagotovo ni. Je pa to zlasti odvisno od drugih,” je še dodal.

NSi je doslej največji uspeh zabeležila leta 2004, ko je z 9,09-odstotno podporo zasedla devet sedežev v parlamentu. Že na naslednjih volitvah leta 2008 je zaradi prenizke podpore (3,4 odstotka) ostala pod parlamentarnim pragom, a se ji je leta 2011 s 4,88-odstotno podporo in štirimi poslanci uspelo vrniti v parlament. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 je s 5,6-odstotno podporo za en poslanski mandat izboljšala rezultat prejšnjih volitev. Na volitvah pred štirimi leti si je NSi s 7,2-odstotno podporo zagotovila sedem poslanskih mandatov.

Vir: STA

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje