Prvi šolski dan: rumene rutice se vračajo na cesto

Slovenija 01. Sep 202206:38 1 komentar

Poletja je konec, kar nakazuje ne le vreme, temveč tudi datum. Smo namreč 1. septembra, to pa je dan, ko bo šolski prag prvič prestopilo 20.797 prvošolcev, srednješolsko življenje pa bo spoznalo 21.000 dijakov.

Prvi dan šole je dan, ki se ga vsaj bežno spomnimo vsi. Danes bo to posebno vznemirjenje občutilo 20.797 prvošolcev. Ob tem velja spet spomniti, kako zelo pomembno je varno in odgovorno vedenje na cesti, da bo pot za prvošolce in seveda vse druge učence in dijake varna – ne le danes, temveč vse leto.

Varno v šolo
Agencija za varnost prometa (AVP)

Letos sicer obeležujemo 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna za prvošolce in drugošolce. Agencija za varnost prometa opozarja, da je ključno hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, seveda pa je izjemnega pomena za varno vožnjo to, da so vsi v vozilu pripeti.

Šolsko leto 2022/2023 se danes začenja za skoraj 195.000 učencev in 79.000 dijakov, od tega bo srednješolski prag prvič prestopilo okoli 21.000 dijakov.

Letos se novo šolsko leto začenja brez posebnih omejitev oziroma ukrepov za zajezitev covida-19. Stroka kljub temu priporoča redno prezračevanje šolskih prostorov in samotestiranje v domačem okolju. To je pomembno predvsem za vse, ki so bili v stiku z okuženo osebo in seveda učencem s simptomi. Za vsakega posameznika je mesečno na voljo 10 brezplačnih testov, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah.

Naša ekipa je obiskala OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani:

prvi šolski dan prvi šolski dan
N1
prvi šolski dan prvi šolski dan
N1
prvi šolski dan prvi šolski dan
N1
prvi šolski dan prvi šolski dan
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje