Prvi sveženj dohodnin: denar bo nazaj dobila tretjina zavezancev

Gospodarstvo 31. Mar 202214:52 > 14:52 0 komentarjev
Informativni izračun dohodnine
BOBO

Finančna uprava (FURS) je danes davčnim zavezancem po pošti poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Zavezanci jih v svojih poštnih nabiralnikih lahko pričakujejo že v naslednjih dneh, že danes pa lahko vanje vpogledajo tisti, ki imajo dostop do spletne in mobilne aplikacije eDavki. V prvem svežnju bo svoje dohodninske izračune prejelo 989.325 zavezancev, več kot tretjina med njimi pa bo dobila povrnjen del preveč plačanega davka.

Zavezanci bodo informativne izračune na dom prejeli v prvih dneh aprila. V prvem svežnju infromativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Največji delež predstavljajo takšni brez vračila oziroma doplačila dohodnine. Takšnih je 47 odstotkov, 19 odstotkov bo moralo doplačati dohodnino, 34 odstotkov pa bo dobilo nekaj nazaj. Povprečni znesek vračila znaša 320 evrov, kar je za slabih 70 evrov več kot leto pred tem. Tudi tokrat so na višino vrnjenih akontacij dohodnine vplivali dodatki v času koronavirusa.

V prvem paketu informativnih izračunov so po navadi izračuni za najmanj zapletene posameznike, torej tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. Preostalim bo FURS izračune odposlal predvidoma 31. maja. V drugem svežnju bodo tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa ter manjše skupine zavezancev, za katere finančna uprava v marcu še nima celovitih podatkov.

Za vse zavezance velja, da lahko v 30 dneh po tem, ko so izračun prejeli, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, morajo premalo plačano dohodnino doplačati do konca maja (če so izračun prejeli v prvem svežnju) oziroma do konca julija (če bodo izračun prejeli v drugem svežnju), v istem časovnem roku pa bodo na svoje bančne račune prejeli vrnjeno dohodnino v primeru, da so je plačali preveč.

Lansko leto je informativne izračune v prvem svežnju prejelo 959.945 zavezancev. Od tega jih je 15,5 odstotka moralo dohodnino doplačati, 36 odstotkov je dobilo dohodnino povrnjeno, 48,5 odstotka pa je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila je znašal 195 evrov, povprečni znesek vračila pa 251 evrov, medtem ko je bilo povprečno doplačilo v drugem svežnju 412 evrov, povprečno vračila pa 648 evrov. V lanskoletnem drugem svežnju je informativne izračune prejelo 567.629 davčnih zavezancev, od tega 14,3 odstotka z doplačili, 65,9 odstotka z vračili, 19,8 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

Za leto 2020 je bilo tako skupaj doplačil zavezancev za dobrih 62 milijonov, vračil zavezancem pa za dobrih 329 milijonov.

Do vračila dohodnine so upravičeni tisti, ki so prek akontacij v lanskem letu plačali preveč davka (oziroma v njihovem imenu delodajalci). Nasprotno morajo dohodnino doplačati tisti, ki so prek akontacij v lanskem letu plačali premalo davka. Že lani so bili zneski vrnjenih akontacij dohodnine precej visoki, podobno pa je tudi letos. To gre pripisati tudi dodatkom za nevarnost in posebne obremenitve, ki so jih mnogi prejemali v času epidemije koronavirusa, saj se v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 za leti 2020 in 2021 ne vštevajo v davčno osnovo za namero dohodnine. Če je delodajalec to akontacijo zaračunal, jo bodo zaposleni tako dobili nazaj. Tudi tisti, ki lani med letom niso uveljavljali olajšave za svoje otroke ali druge vzdrževane družinske člane, lahko pričakujejo vračilo dohodnine.

Informativnega izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami najpozneje do 1. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!