Prvoobtoženemu v zadevi Kavaški klan bodo sodili v nenavzočnosti

Slovenija 25. Jan 202409:38 0 komentarjev
sodišče aretacija lisice
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr /BOBO)

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v sredo sklenil, da bodo prvoobtoženemu v zadevi slovenske celice Kavaškega klana Klemnu Kadivcu sodili v nenavzočnosti, ko bo spet sposoben spremljati obravnave, pa bo lahko na njih znova sodeloval. Temu sta sicer nasprotovala tako obramba kot tožilstvo.

Klemen Kadivec se je namreč 16. decembra odločil, da zaradi izolacije, ki ji je podvržen v celjskem priporu, začne gladovno stavkati. Med stavko naj bi telesno oslabel in naj ne bi bil več sposoben spremljati obravnav ter se učinkovito braniti, kar naj bi ugotovil tudi sodni izvedenec za psihiatrijo. Sodni senat ga je zato v začetku januarja začasno izločil iz sojenja.

V sredo je senat sojenji znova združil. Po poročanju medijev je sodnik Tomaž Bromše pojasnil, da je Kadivec z internističnega vidika sposoben za sojenje, s psihiatričnega pa ne, kar je posledica premajhnega vnosa hranil v telo. A si je Kadivec razpravno nesposobnost po njegovih besedah povzročil sam, ko se je odločil za gladovno stavko. Vsak obtoženec bi lahko na tak način kot on onemogočal kazenski pregon ali potek kazenskega postopka, je dejal. “To pa je po drugi strani nedopustno z vidika dolžnosti države, da zagotovi učinkovit sodni sistem, ki bo v ravnovesju med interesom kazenskega pregona in pravice do obrambe,” je dodal.

V obtožnici sicer tožilstvo 14 domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana očita preprodajanje droge, s čimer naj bi zaslužili najmanj šest milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!