Ptič Nani je na poti domov. Nemška policija pojasnila, zakaj so ga zasegli

Slovenija 16. Dec 202218:48 2 komentarja
nani Janez Cetina
FACEBOOK/Kmetija Cetin

Münchenski policisti so Janezu Cetinu v Nemčiji zasegli njegovega ptiča Nanija, čeprav je imel vsa potrebna veterinarska potrdila. Cetin je v petek sporočil, da je Nani že na poti domov, zakaj so ga zasegli, pa je za N1 pojasnila tudi münchenska policija.

Nanduja Nanija, ki smo ga v javnosti pogosto lahko videli tudi med sprehodom po ljubljanskih ulicah, so med obiskom Nemčije ta teden zasegle bavarske oblasti.

Njegov lastnik Janez Cetin, ki je javnost na svojem Facebook profilu zadnjih nekaj dni obveščal o dogajanju, je v petek sporočil, da je Nani končno na poti domov. Objavil je fotografijo ptiča pred prevozom in dodal, da “brez pritiska ne bi bilo nič”.

Cetin je imel za ptiča vsa potrebna veterinarska potrdila, zato ne ve, zakaj so mu žival odvzeli. Tudi nemški policisti in veterinarji mu razlogov, kot je zapisal, niso pojasnili.

Kot so za N1 pojasnili na münchenski policiji, so z dogodkom seznanjeni, potrdili pa so tudi, da so bili Nanijevi veterinarski certifikati ustrezni. Razlog za zaseg Nanija so pojasnili zelo skopo: “Žival ni bila v prostorih, primernih za svojo vrsto.”

Dodali so, da niso obveščeni o tem, da bi proti lastniku tekel kakršenkoli prekrškovni ali kazenski postopek. S slovenskimi oblastmi na tamkajšnji policijski upravi ne sodelujejo.

Cetin je v Nemčiji za oddajo Galileo snemal prispevek o njem in njegovem ptiču. Kot je zapisal, so mu ob koncu snemanja za nemško televizijo Pro7 bavarske oblasti “protipravno odvzele ljubega Nanija”. Pojasnil je, da je pred odhodom v Nemčijo priskrbel vsa veterinarska potrdila, obiskala sta ga tudi veterinarja v Münchnu. Pri vrnitvi ptiča v Slovenijo sta mu pomagala tudi ekipa televizije Pro7 in Generalni konzulat Slovenije v Münchnu.

Cetina se sicer z Nanijem pogosto sprehaja po središču Ljubljane in drugih slovenskih in evropskih mestih. Prav tako je gostoval v številnih oddajah. “Nani se je k vsakemu stisnil in slikal brez razlik ter marsikomu polepšal dan in pomagal po svojih najboljših močeh,” je o tem še zapisal Cetin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje