Ptičja gripa na Ptujskem jezeru pokosila 40 rečnih galebov

Slovenija 16. Maj 202315:01 0 komentarjev
Rečni galeb
PROFIMEDIA

Ptujski gasilci so v ponedeljek s Ptujskega jezera na obalo pripeljali okoli 40 poginulih rečnih galebov, ki so poginili zaradi virusa ptičje gripe.

Ptujski gasilci so v ponedeljek zjutraj po pozivu občanov s pomočjo čolna z otoka na Ptujskem jezeru prepeljali okoli 40 poginulih ptic do brežine jezera, kjer jih je nato prevzel higienik veterinarsko higienske službe. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, je šlo za rečne galebe, vzrok za pogin pa je visoko patogena aviarna influenca.

Iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so danes sporočili, da je bila v vzorcih treh poginjenih rečnih galebih po slabih dveh mesecih kratkotrajnega zatišja znova potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1.

V primerih, kot se je sedaj dogodil na Ptujskem jezeru, kjer je bolezen potrjena, poginilo pa je večje število ptic, na UVHVVR svetujejo, da naj se ljudje izogibajo tem mestom in pokličejo številko 112.

Pozorni naj bodo tudi rejci

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so zato opozorili, da priporočila, ki jih je za celotno državo sprejelo državno središče za nadzor bolezni in ki so pomembna za zmanjšanje tveganja prenosa virusa s prostoživečih ptic na perutnino, ostajajo v veljavi.

Rejce ob tem pozivajo, da v primeru, ko takoj obvestijo svojega veterinarja, če opazijo, a se poraba krme in vode zmanjša za več kot petino, če več kot pet odstotkov nižja nesnost traja že več kot dva dni ali če opazijo več kot trikrat povišan dnevni pogin od pričakovanega.

Pozorni naj bodo tudi na pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Prav tako se lahko pojavijo živčne motnje, tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti, ali pa posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!