Radence bo še naprej vodil Leljak

Slovenija 20. Nov 202221:16 > 21:34 12 komentarjev
Roman Leljak
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Občino Radenci bo še en mandat vodil aktualni župan Roman Leljak. Podprlo ga je 55 odstotkov volilcev, njegov nasprotnik Toni Žitek pa je prejel približno 45 odstotkov glasov. Pestra volilna tekma, ki sta jo zaznamovala incident na predčasnem glasovanju, ko naj bi Leljak raztrgal glasovnico, in Leljakov klic na interventno številko, je očitno na volišča privabila številne občane. Volilna udeležba je bila namreč več kot 70-odstotna.

Občino Radenci bo še naprej vodil dosedanji župan Roman Leljak. Na lokalnih volitvah, kjer je kandidiral s podporo volilcev, je prejel 55,26 odstotka glasov. Njegov nasprotnik je bil Toni Žitek, ki je kandidiral s podporo Gibanja Svoboda. Žitek je prejel 44,74 odstotka glasov.

Na volišča je odšlo 70,72 odstotka volilnih upravičencev. To pomeni, da je občina Radenci tretja občina z najvišjo volilno udeležbo. Višja je bila le še v občinah Hodoš in Kobilje.

Volilno tekmo je zaznamoval tudi Leljakov klic na interventno številko. Župan Radencev je tako zdaj pod drobnogledom policije zaradi morebitnega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Pred dnevi je namreč brez povoda klical na številko 112, rekoč, da gori objekt v radenskem parku, požara pa dejansko ni izbruhnil. Na klic na pomoč so se odzvala vsa prostovoljna gasilska društva v občini, nekateri so zaradi domnevnega požara odšli iz služb, en gasilec pa je zaradi tega, ker je hitel na “požarišče”, prejel globo zaradi prehitre vožnje. Leljak pa težav v tem, da je po nepotrebnem sprožil gasilsko vajo, ne vidi in pravi, da kot župan verjetno ima “kakšna pooblastila, ali smo zgolj lutke predpisov in zakonov”.

Še en incident pa se je zgodil na predčasnem glasovanju. Po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, se je zgodila huda kršitev volilne zakonodaje. Leljak naj bi vzel eno nežigosano glasovnico (oziroma glasovnico z le enim žigom in ne z dvema, kakršne so na predčasnem glasovanju), jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak je očitke zanikal. Občinska volilna komisija v Radencih je zavrnila ugovor Gibanja Svoboda in ugotovila, da očitane nepravilnosti niso vplivale na volilni izid.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje