Ravnanje policije naj bi pod lupo vzela preiskovalna komisija DZ

Slovenija 07. Okt 202111:23 > 11:52 7 komentarjev
Protest
Matej Pušnik/BOBO

Torkovo ravnanje policije se bo očitno znašlo pod drobnogledom parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec LMŠ Rudi Medved in preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije.

Pravna mreža za varstvo demokracije je po torkovih neredih v Ljubljani poslanke in poslance pozvala, naj ustanovijo preiskovalno komisijo. Ta naj bi preiskala upravičenost aktivacije 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerim je bilo policiji omogočeno, da ukrepa ne le v primeru nasilja, temveč tudi če želi skupina ljudi priti na nedovoljeno območje. Prav tako Pravna mreža za varstvo demokracije svetuje, naj nova preiskovalna komisija preišče zakonitost in strokovnost uporabe prisilnih sredstev nad torkovimi protestniki, opravi oceno dejanskega stanja in v primeru ugotovljenih kršitev zahteva politično odgovornost nosilcev javnih funkcij.

“Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo odzivanje policije na proteste v Ljubljani v zadnjih tednih, ko je v več primerih uporabila plinska sredstva – solzivec, plinske naboje, vodni top, konjenico, policijske pse. V zadnjem primeru, 5. oktobra, je po pričevanjih očividcev, vključno z novinarji, solzivec uporabljala vsepovprek in v velikih količinah, domnevno celo pomešan z vodo v vodnem topu,” je predlog za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije utemeljila Pravna mreža za varstvo demokracije.

Opozicija je temu predlogu naklonjena, vendar pa meni, da bi ustanavljanje nove komisije trajalo predolgo in do zaključka sedanjega mandata dela ne bi mogla dokončati. Zato naj bi se preiskave ravnanja policije na torkovih protestih lotila že obstoječa preiskovalna komisija, ki preiskuje nedopustno vmešavanje politike v delo policije.

Rudi Medved
N1

Kot nam je dejal njen predsednik Rudi Medved (LMŠ), zahtevo za širjenje preiskave že pripravljajo, saj je bilo od tedaj, ko je bila komisija ustanovljena, v policiji več politično motiviranih kadrovskih zamenjav, pojavile so se nove informacije o zaviranju preiskav … Zdaj bodo v zahtevo za širjenje preiskave vključili še pobudo, ki jo je dala Pravna mreža za varstvo demokracije, saj gre po besedah Medveda pri torkovi prekomerni uporabi sile za manifestacijo političnega podrejanja policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje