Razbeljena Ljubljana: najvišja dnevna povprečna temperatura v zgodovini meritev

Slovenija 25. Jul 202217:04 > 17:47 0 komentarjev
Ljubljanica
Profimedia

Letošnji poletni vročinski val je prinesel tudi marsikateri vročinski rekord. Tako so v Ljubljani sploh prvič v zgodovini izmerili povprečno temperaturo dneva, ki je presegla 30 stopinj Celzija.

Čeprav bo ekstremna vročina s prihodom jutrišnje hladne fronte le nekoliko popustila, pa so na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) izmerili rekordno vroče temperature v zadnjih 30 dneh. Po podatkih Arsa je bila povprečna temperatura zraka v soboto, 23. julija, v Ljubljani kar 30,4 stopinje Celzija, kar je absolutni rekord v zgodovini meritev povprečnih dnevnih temperatur v slovenski prestolnici.

Temperature Ljubljana
Arso

Povprečna izmerjena temperatura zraka v zadnjih 30 dneh v Ljubljani je bila 24,8 stopinje Celzija, junija pa 23,4 stopinje Celzija. Čeprav je bila povprečna temperatura v zadnjih 30 dneh na Letališču Portorož za eno stopinjo višja kot v Ljubljani (25,9 stopinje Celzija), pa v tem obdobju niti en dan povprečna temperatura zraka tam ni presegla 30 stopinj Celzija. Za primerjavo: povprečna julijska temperatura zraka v ameriški zvezni državi Floridi znaša 28 stopinj Celzija.

V referenčnem obdobju med leti 1981 in 2010 je bila povprečna julijska temperatura zraka v slovenski prestolnici 21,3 stopinje Celzija.

Če najvišja izmerjena dnevna temperatura zraka znaša vsaj 30 stopinj Celzija, meteorologi na Arsu tak dan označijo kot vroč dan. Če pa najvišja dnevna temperatura preseže 35 stopinj Celzija, pa gre za zelo vroč dan. Da lahko govorimo o vročinskem valu, pa na Arsu pravijo, da mora povprečna dnevna temperatura zraka vsaj tri dni zapored preseči 24 stopinj Celzija. To velja za celinsko podnebje osrednje in vzhodne Slovenije, na Primorskem ta meja znaša 25, v alpskem svetu pa 22 stopinj Celzija.

Zanimiv je tudi podatek, ki nam ga je posredoval meteorolog Blaž Šter iz Agencije RS za okolje: letos je bilo v Ljubljani že osem noči, ko se temperatura zraka ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Meteorologi takšnemu pojavu rečejo tudi tropska noč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!