Razgledni stolp v Rogaški Slatini čedalje višji, rastejo tudi stroški

Slovenija 26. Okt 202312:17 2 komentarja
razgledni stolp kristal rogaška slatina
Foto: Občina Rogaška Slatina

Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini pridobiva višino in se je že približal stotim metrom. Tako kot njegova višina, pa dodatno naraščajo tudi stroški velikega slatinskega projekta. S sprva ocenjenih 4,2 milijona evrov so predvideni stroški že šli čez 5 milijonov evrov. Razlog za podražitev so cene na trgu gradbenih materialov, posebej po začetku vojne v Ukrajini, pojasnjujejo na občini.

Občinski svetniki Rogaške Slatine so na sredini seji podprli spremembe projekta izgradnje razglednega stolpa Kristal, s katerimi se bo gradnja stolpa podražila za 600.000 evrov na 5,06 milijona evrov, so danes za STA povedali na občini. Rok za dokončanje del pa se je zaradi poplav zamaknil na marec prihodnje leto.

Gre za že tretjo letošnjo podražitev tega projekta, sprva ocenjenega na okoli 4,2 milijona evrov. Po navedbah občine se je naložba, ki se je začela aprila lani, marca podražila za nekaj več kot 217.000 evrov, avgusta pa še za skoraj 70.000 evrov.

Kot so pojasnili, je podražitev posledica rasti cen na trgu gradbenih materialov, posebej po začetku vojne v Ukrajini. Drugi razlog za podražitev pa je izvedba dodatnih nepredvidenih del.

Izvajalec del je občino septembra obvestil, da se bo zaradi avgustovskih poplav rok za dokončanje gradnje stolpa podaljšal do 20. maja 2024. Občina je izvajalca pozvala, naj novi pogodbeni rok vendarle nekoliko skrajša, tako da je zdaj kot rok za dokončanje gradnje postavil marec 2024. Po prvotnih napovedih bi se morala sicer dela končati julija letos.

Ta teden so sicer po navedbah občine v dveh segmentih zabetonirali prvo ploščo vrha razglednega stolpa na višini 95,9 metra. V naslednjih tednih bodo zgradili še dve plošči, ki bosta skupaj s fasado, ki bo iz jekla in stekla, tvorili obliko kristala.

Končna višina 106 metrov

Ko bo zgrajen, bo stolp visok 106 metrov. Imel bo dvigalo za 22 oseb, požarno stopnišče pa bo štelo 540 stopnic. V pritličju bodo prodajali vstopnice in spominke, v prvem nadstropju pa bo kavarna.

Gradnja novega razglednega stolpa bo po pričakovanjih občine pomembna za sanacijo degradiranega območja nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba in za ustvarjanje novih delovnih mest.

Prav tako naj bi stolp prispeval k turistični revitalizaciji Tržaškega hriba, kjer načrtujejo tudi ureditev gozdnih poti in izgradnjo novega lesenega paviljona na lokaciji starega, ki je tam stal že v 19. stoletju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje