Razkritje tajnih podatkov? Je šla ministrica Tanja Fajon res predaleč?

Slovenija 17. Apr 202312:27 > 15:36 9 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je sredi marca na seji državnega zbora izpostavljala podrobnosti o vojaški pomoči, ki jo Slovenija pošilja v Ukrajino. Medtem ko vlada novinarjem teh podatkov ne razkriva, češ da so tajni, pa je Fajon javno navajala tip vojaške opreme in tudi nekatere številke. Obrambno ministrstvo, ki je za te podatke določilo stopnjo tajnosti, zadeve prejšnji teden ni komentiralo, kabinet premierja Roberta Goloba pa nam danes prepošilja prav njihov odgovor. Poslanec SDS Anton Šturbej medtem od vlade pričakuje pojasnila, čeprav predsednik njegove stranke Janez Janša meni, da je poročanje o tem neumnost.

Poslanke in poslanci so 16. marca razpravljali o resoluciji SDS o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Ministrica za zunanje in evropske zadeve, podpredsednica vlade in predsednica koalicijske stranke SD Tanja Fajon je v svojem nagovoru potezo največje opozicijske stranke označila kot populistično propagando in izkoriščanje tega vprašanja za svoje notranjepolitične cilje.

V svojem nagovoru, ki je v trenutku objave tega članka še vedno dostopen na spletnih straneh stranke SD in tudi v magnetogramu seje na straneh državnega zbora (DZ), je Fajon nasprotovanje resoluciji utemeljevala tudi s precej konkretnimi podatki o slovenski vojaški pomoči Ukrajini. Zanje že dlje časa zaprošajo kolegi s portala 24ur.com, a jim podatkov iz kabineta predsednika vlade (KPV) in obrambnega ministrstva (Mors) niso želeli poslati, saj da so s sklepom vlade označeni kot tajni.

Portal se zato sprašuje, ali je Fajon v tem delu nagovora razkrila tajne podatke: “Slovenija nudi Ukrajini obsežno vojaško pomoč. Ta vlada je Ukrajini namenila opreme za en mehanizirani, en oklepni bataljon, za eno topniško baterijo, pred ruskimi napadi brani 200 slovenskih protiletalskih topov, 8 tisoč protitankovskih min, strelivo, gorivo, številno drugo opremo. Gledano po dejanski pomoči na število prebivalstva se Slovenija brez dvoma uvršča v sam vrh držav, ki Ukrajini stoji ob strani v njeni samoobrambi.”

260. člen kazenskega zakonika sicer med drugim določa, da se “uradna oseba ali druga oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke, zato da jih izroči nepoklicani osebi, kaznuje z zaporom do treh let”.

Več dobrih poznavalcev področja, ki pa so želeli ostati neimenovani, sicer meni, da je Fajon dejansko navajala podatke, ki jih ne bi smela.

Kai Pfaffenbach/REUTERS

Kot so nam pojasnili vladni viri, o tem, da določeni podatki niso več tajni, lahko odloči le tisti, ki je stopnjo tajnosti določil. V tem primeru gre za Mors, ki je pripravil gradivo za sprejem na vladi. Kot so nam prejšnji teden pojasnili na ministrstvu, ki ga vodi Marjan Šarec (Svoboda), zadeve ne komentirajo. In sicer prav zato, ker so vsi sklepi o vojaški pomoči označeni s stopnjo tajnosti, in tako vse novinarske prošnje v povezavi s tem zavračajo.

Javno so na Morsu in vladi govorili zgolj o 28 slovenskih tankih tipa M55S, ki pa so bili v Ukrajino poslani kot del krožne izmenjave z Nemčijo. Ta je namreč v Slovenijo v zameno za tanke poslala 40 transportnih vozil, dogovor o tem pa sta dosegla premierja Robert Golob in Olaf Scholz. Že pred tem pa je bila lani junija razkrita tudi pošiljka 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil BVP M-80A, a je obrambni minister Šarec o njej javno govoril zgolj zato, ker so fotografije vlakovne kompozicije z vozili prišle v javnost.

Sklepe o dodelitvi vojaške pomoči Ukrajini sta sicer sprejemali tako zdajšnja vlada Roberta Goloba kot tudi prejšnja pod vodstvom Janeza Janše. Ta je že takoj po začetku ruske invazije konec februarja lani v Ukrajino poslala pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, a takratni obrambni minister Matej Tonin ni govoril o podrobnostih: “Ne bi bilo pametno vse te številke razkrivati,” je dejal pred dobrim letom dni.

Tudi danes Tonin teh številk ne razkriva, prav tako za N1 ni želel komentirati podrobnejših številk, o katerih je v parlamentu govorila zunanja ministrica. Se je pa na poročanje portala na družbenem omrežju Twitter odzval Janez Janša: “Neumnost. Obdelajte raje resne napake Tanje Fajon.”

Medtem pa prav poslanec Janševe stranke Anton Šturbej zaradi besed ministrice Fajon pričakuje pojasnila. V poslanskem vprašanju, ki ga je na vlado naslovil minuli konec tedna, tako opozarja, da so bile informacije o dobavi protiletalskih topov sicer “objavljene že pred meseci, vendar jih ni nihče uradno potrdil”.

Zato poslanec SDS vlado sprašuje, ali so izdani tajni podatki, ali je vlada seznanjena z ministričinimi besedami na seji DZ pred enim mesecem, kakšno stopnjo tajnosti je imel podatek o vojaški pomoči Ukrajini in ali je bila stopnja tajnosti s teh vladnih sklepov umaknjena. Prav tako ga zanima, kako bo vlada v primeru izdaje tajnih podatkov ukrepala in kakšne ukrepe oziroma sankcije bo v primeru kršitve vlada uvedla proti ministrici za zunanje in evropske zadeve.

Zunanje ministrstvo: Ni šlo za razkritje tajnih podatkov

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve v odgovoru sporočajo, “da ni šlo za razkritje tajnih podatkov”. Kot pravijo, je ministrica pri svojem komuniciranju “zasledovala cilj transparentnega obveščanja javnosti, pri katerem je želela izpostaviti, da smo Ukrajini izdatno pomagali. Slovenija sicer od začetka ruske agresije Ukrajini poleg vojaške in finančne pomoči zagotavlja tudi materialno ter humanitarne pomoči.”

O pomoči Ukrajini je sicer ministrica Fajon pred dobrim tednom dni govorila tudi v oddaji N1 STUDIO, a je bila pri vprašanjih o vojaški pomoči zelo previdna in zadržana.

Vprašanja o tem, ali je šlo v govoru ministrice prejšnji mesec za razkritje tajnih podatkov, in o morebitnih posledicah smo naslovili tudi na Golobov kabinet in na vladni urad za varovanje tajnih podatkov. V kabinetu predsednika vlade so nam štiri dni po prejemu vprašanj zgolj posredovali odgovor Morsa: “Navedb, povezanih z domnevnimi količinami in vrsto donirane vojaške opreme, ki so se pojavile v javnosti, ne moremo določneje komentirati. Menimo pa, da pri zadevnih navajanjih ne gre za posredovanje konkretnih tajnih podatkov.”

Na vprašanje, kako dogodek komentira predsednik vlade Robert Golob, nam niso odgovorili.

Z urada za varovanje tajnih podatkov pa so nam sporočili, da “podrobnosti o vojaški pomoči Ukrajini ne sodijo v delovno področje urada, zato s tajnimi podatki s tovrstno tematiko, oziroma o obstoju le teh, urad ni seznanjen”. Na naša vprašanja, ali je ministrica Fajon dejansko razkrila tajne podatke in o morebitnih ukrepih, tako niso mogli odgovoriti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje