Prvi odziv Tanje Fajon na Golobov intervju: “Zdi se, da je veliko nemira”

Slovenija 31. Mar 202320:15 9 komentarjev
Tanja Fajon
N1

Veliko je interpretacij, kaj je premier Robert Golob želel povedati z izjavo, da reform ne bo, če vlada ne bo uspela prepričati ljudi, je ocenila zunanja ministrica in predsednica druge največje koalicijske partnerice SD Tanja Fajon in dodala, da pripravljenosti na reforme ne manjka. Je pomankljiva komunikacija odgovorna za naraščanje napetosti, nezadovoljstva in strahu med prebivalci? Kako gleda na intervju Tine Gaber z Golobom v prostorih kabineta predsednika vlade? Bo odstopila, če Sloveniji ne uspe s kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov?

Za koalicijo Roberta Goloba je eden najbolj politično burnih tednov, odkar so na oblasti. Golob je danes odpotoval v Kijev, doma pa še vedno odmeva njegov intervju, v katerem je veliko govoril o svoji zasebnosti, kritiziral sodelavce in tudi napovedal, da nekaterih reform morda sploh ne bo. Kako na to gledajo koalicijski partnerji, kje so bile narejene največje napake, se bodo res kateri od reform odpovedali? V oddaji N1 STUDIO je gostovala ministrica za zunanje in evropske zadeve ter predsednica koalicijske SD Tanja Fajon.

“Veliko je interpretacij, kaj je Golob mislil. Nisem začutila, da pripravljenosti na reforme ne bi bilo,” se je na premierjeve izjave odzvala Fajon. A je poudarila, da je za uspešnost reform ključna komunikacija. “Tudi dobro reformo je mogoče hitro uničiti, če je komunikacija zastavljena narobe,” je dejala in to ponazorila na primeru davčne reforme. Koalicijo po njenih besedah skrbi, ko spremljajo nezadovoljne in prestrašene prebivalce. “Zdi se, da je veliko nemira, mogoče tudi, ker na mizi ni vseh odgovorov.”

Golobove kritike neustrezne komunikacije so odnesle državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča, ki je pripravljal davčno reformo. Koalicija je po njegovem odstopu izrazila obžalovanje. “Z Božičem smo dobro sodelovali. Tudi poslanci so ga imeli radi, saj je znal dobro pojasniti zadeve,” se je odzvala Fajon. Ali torej ni odstopil pravi, bi moral odstopiti finančni minister Klemen Boštjančič?

Na vprašanje, ali jih je Golob seznanil z možnostjo rekonstrukcije vlade, je Fajon odgovorila, da te informacije ni zasledila. “Očitno veste več, kot vem jaz,” je odgovorila. O možnosti zamenjave ministrov pa je dejala, da vsaka stranka odloča o menjavi ministrov v svoji kvoti in je pri tem suverena.

Je šlo pri intervjuju Tine Gaber z Golobom za zasebno zadevo?

Predsednica SD se je prvič odzvala na intervju premierja za POP TV in objavo posnetkov intervjuja, ki ga je z njim posnela njegova partnerka Tina Gaber. Precej ostro pa se je odzval podmladek stranke, Mladi Forum SD, ki je Golobu sporočil, da so iskreno veseli, da si je našel življenjsko sopotnico, a nejevoljni ob pogledu na tračarske novice, medtem ko nestrpno pričakujejo izpolnjevanje obljub od 24. aprila lani. Je takšno tudi mnenje centrale stranke?

Fajon je pojasnila, da je Mladi forum SD samostojna organizacija, ki se s stranko ne posvetuje pred komunikacijo. “Takšno sporočilo običajno preberem v medijih,” je dejala. Ob tem pa je še poudarila, da zasebnosti politikov ne komentira. “Tanka je linija zasebnosti v življenju politikov,” je rekla in dodala, da je pogosto, da jih domači obiščejo v pisarnah.

Varnostni svet ZN: Če bi bile volitve danes, bi uspeli

Ena izmed prioritet slovenske zunanje politike je trenutno pridobivanje podpore za Slovenijo kot nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov, druga kandidatka iz Vzhodne Evrope je Belorusija. “Če bi bile volitve danes, bi si upala reči, uspeli bomo,” je zmerno optimistična ministrica Fajon. Po njeni oceni trenutno ni na vidiku nobene nove države, ki bi se utegnila potegovati za to mesto. “Do glasovanja, ki bo 6. junija, je premalo časa. Upam, da nam bo uspelo zmagati v prvem krogu,” je dejala.

Poudarila je, da to ni ključni projekt zunanjega ministrstva, ampak ena izmed prioritet in da ne gre za projekt zunanje ministrice, ampak Slovenije. Bo v primeru neuspeha Slovenije odstopila z mesta ministrice?

Premier Golob je na obisku v Kijevu napovedal, da bo Slovenija zagotovila nadaljnjo pomoč pri povojni obnovi. Fajon je pojasnila, da je Slovenija tokrat zagotovila paket humanitarne pomoči v vrednosti petih milijonov evrov. “Sodelovali bomo pri obnovi drugega največjega ukrajinskega mesta Harkova, gradili bomo bolnišnico, hibridno šolo, pomagali bomo otrokom s psihosocialnimi potrebami, invalidom,” je naštela.

Bo Slovenija Ukrajini pomagala tudi z orožjem? “To je odločitev, ki jo bo sprejemala vlada,” je odgovorila ministrica in dodala, da so bile vse odločitve o vojaški pomoči doslej sprejete soglasno.

Že pred tem je ta teden Ukrajino obiskal prvak SDS Janez Janša, ki je Kijev prvič obiskal lani. Takrat je bila Fajon do njegovega obiska kritična, češ da je šlo za solistično akcijo. Kako tokrat razume njegov obisk v Ukrajini? Ali v tem vidi poskus prehitevanja predsednika vlade Goloba?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje