Razpad polarnega vrtinca: bo Slovenijo preplavil mrzel arktični zrak?

Slovenija 17. Feb 202306:05 > 07:26
Hud mraz v New Yorku
REUTERS/Brian Snyder

Po višjih temperaturah in toplem vremenu, ki smo mu bili priča v zadnjih dneh, bi Slovenijo lahko konec meseca znova zajel mraz. Nad severnim polom bo namreč v prihodnjih dneh razpadel polarni vrtinec, ki zadržuje hladen zrak in je eden od vzrokov za letošnjo milo zimo. Vendar je za zanesljive napovedi, kam bo mrzle zračne mase zaneslo, še prezgodaj, opozarja vremenoslovec Blaž Šter.

V teh dneh se bo zgodil zanimiv vremenski pojav, ki bo pomembno vplival na vreme v prihodnjih tednih. Obeta se namreč razpad polarnega vrtinca, ki kroji zimske temperature. Kot je pojasnil vremenoslovec z Agencije RS za okolje Blaž Šter, je polarni vrtinec nad severnim tečajem v zimskem času običajen pojav, ki pa je letos zelo izrazit. Kot je dodal, je vrtinec, ki zadržuje hladen zrak, eden od razlogov za relativno milo zimo z nekaj mrzlimi obdobji, ki smo ji letos priča.

“Kaže, da bo ta vrtinec zaradi otoplitve v stratosferi oslabel in se razcepil na več delov,” je povedal Šter in dodal, da so takšni pojavi pogosti. Hladne zračne mase pa po razpadu polarnega vrtinca nato potujejo proti jugu. Za napovedi, kam jih bo zaneslo tokrat, je sicer po Šterovih besedah še prezgodaj. “Če pogledamo napoved za naslednjih 10 dni, bodo v Sloveniji temperature nekoliko nižje, vendar izrazitega mraza še ni na vidiku,” je komentiral napovedi.

Mraz bi lahko po besedah meteorologa pritisnil konec februarja ali pa v začetku marca, vendar še vedno ne moremo z gotovostjo trditi, da bo hladen zrak iz razpadlega vrtinca prineslo k nam. “Vseeno se bodo te spomladanske temperature, ki smo jim priča, končale,” je napovedal.

Šter je pri tem spomnil, da smo zadnji tak dogodek imeli leta 2018, ko je podaljšek zime in mrzlo vreme prinesel tudi v marcu. “Tak razplet bi bil ugoden, saj bi se zmanjšala nevarnost pozebe, ki smo ji bili priča v zadnjih letih,” je opozoril vremenoslovec. Prav to se je zgodilo tudi pred štirimi leti.

Divje februarsko vreme prisotno tudi v preteklosti

Zadnje dni smo bili priča prijetnim spomladanskim temperaturam, ki se bodo po napovedih končale ta teden. V torek so vremenske postaje agencije za okolje na Primorskem in sredogorju namerile do 18 stopinj Celzija. Februarsko vreme pa je svojevrstne rekorde postavljalo tudi v preteklosti.

Pri Arsu so na Twitterju objavili nekaj temperaturnih rekordov in izjemnih vremenskih dogodkov, ki so jih pred leti izmerili na 15. februar. Na ta dan leta 1940 so se najnižje temperature po državi spustile do –30 stopinj Celzija. Na isti dan so leta 1956 v Babnem Polju namerili absolutni slovenski rekord –34,5 stopinje Celzija, leden mraz pa je vladal tudi drugod po državi.

So pa pred leti na polovici februarja namerili tudi za ta del leta visoke temperature. Na 15. februar 1998 se je živo srebro na Goriškem in Vipavskem povzpelo nad 21 stopinj Celzija, temperature tik pod 20 stopinjami Celzija pa so namerili tudi drugod po državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.