Poslanci SDS in NSi obstruirali sejo, kjer so razpravljali o spornem društvu

Slovenija 04. Okt 202119:15 1 komentar
Protest kulturnikov
Borut Živulović/BOBO

Komisija DZ za peticije, ki je v današnjem nadaljevanju skupne seje z odborom DZ za kulturo obravnavala vprašanje rumenih jopičev, se je s sklepom zavzela, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Poslanci SDS in NSi so sejo obstruirali.

Komisija DZ za peticije je s sklepom obsodila vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh ter celo grozi z likvidacijami. Ministrstvo za kulturo so pozvali, da razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev odločitve o podelitvi statusa v javnem interesu. Pristojne državne institucije pa so pozvali, naj preverijo, če društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Skupno nujno sejo komisije in odbora so zahtevali v SD, LMŠ, Levici, SAB in NeP, ker se v zadnjem času po njihovi oceni soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih. Po njihovi oceni je nesprejemljivo, da ima omenjeno društvo, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status društva v javnem interesu na področju kulture.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki se seje zaradi službene poti ni mogel udeležiti, je v pisnem prispevku poudaril, da neonacizem “ni in tudi nikoli in nikdar ne bi smel biti v slovenskem javnem interesu”. “Biti bi moralo vendarle vsakomur jasno, da kaj takega pač ne more biti del naše narodne samobitnosti, ki smo si jo Slovenci, kot navaja preambula naše ustave, izoblikovali v večstoletnem boju za narodno osvoboditev,” je izpostavil.

Poslanci SDS in NSi obstruirali sejo

Ko je želel svoj pogled sporočiti predstavnik Aktiva delavk in delavcev v kulturi Jaša Jenull, pa je Alenka Jeraj iz SDS izrazila ogorčenje nad tem. Jenull po njenih besedah že celo leto tedensko krši zakone, ker organizira neprijavljene proteste. Na njih se grozi predsedniku vlade, ministrom, zdravnikom in drugim, je dejala. Prav tako so sejo zapustili poslanci NSi.

Iz SDS so naknadno sporočili, da bodo od predsednika DZ Igorja Zorčiča zahtevali, da v bodoče ne dovoli sodelovanja na sejah delovnih teles tistim, ki spodbujajo nasilje in ogrožajo varnost in zdravje.

V razpravi je Primož Siter iz Levice izpostavil, da društvo ni desnica kot legitimna politična ideja v nekem političnem prostoru, ampak gre za ekstremno gibanje, ki promovira fašizem in nacizem. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je bila kritična do molka ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki ni ustrezno ukrepal. Društvo po njeni oceni ne more biti po nobenih merilih v javnem interesu.

Minister za kulturo Vasko Simoniti
Bobo

Poslanca SAB Marka Bandellija preseneča, da so takšne ideje, kot jih zagovarja društvo, v sodobnosti sploh mogoče. Namesto da bi razpravljali o tem, kako doseči napredek v državi, razpravljamo o neonacizmu, je opozoril.

Matjaž Nemec iz SD pa je proti lomastenju po vrednotah, ki so se s konsenzom oblikovale po osamosvojitvi Slovenije. Slovenci si po njegovih besedah ne zaslužimo takšnega odnosa do svoje prihodnosti.

Minister Simoniti je ob koncu razprave zavrnil izjave s podtoni, da sodeluje z nacisti. Dajati etikete o fašizmu in nacizmu izpred 70 ali 80 let je po njegovem mnenju nedopustno. “Kar očitate drugim, delate sami,” je dejal. Ministrstvo sicer po njegovem zagotovilu nikakor ne financira društva. Kar pa zadeva knjigi društva, pravi, da ne bo cenzor. A če bodo pristojni organi ocenili, da nista primerni, bo ustrezno reagiral, je zagotovil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje