Razrešeni člani ARRS vložili tožbo na upravno sodišče

Slovenija 04. Feb 202210:06 0 komentarjev
Morska biološka postaja Piran
Denis Sadiković/N1

Razrešeni člani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) so vložili tožbo na upravno sodišče, skupaj z zahtevo za začasno odredbo, da se zadrži imenovanje novih članov upravnega odbora. Menijo, da je bila razrešitev izvedena povsem arbitrarno, brez kakršnega koli ugotavljanja obstoja razlogov, poročata Dnevnik in Večer.

Odvetnica Nataša Pirc Musar je za Večer povedala, da so za člane ARRS v zakonu o javnih agencijah zelo natančno predpisani razlogi, kdaj se nekoga lahko razreši, in nobeden od teh razlogov ni bil izpolnjen.

Vlada je prejšnji četrtek v upravnem odboru javne agencije ARRS kot predstavnike ustanovitelja razrešila Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj ter imenovala nove člane upravnega odbora ARRS. To so postali Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič, ki so v soboto za kandidata v. d. direktorja agencije potrdili Mitjo Lainščaka, vlada pa ga je isti dan potrdila.

Ob tem je Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) podala protestno izjavo. Da je način menjave upravnega odbora neprimeren, pa menijo tudi na univerzah v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!