Znano je, za koliko se bodo dvignile pokojnine

Gospodarstvo 15. Feb 202214:09 > 15:05 17 komentarjev
ZPIZ
Bobo

Redna uskladitev pokojnin bo znašala 4,4 odstotka. Dvig bo veljal tudi za januar, zato bodo za prejšnji mesec upokojenci dobili poračun.

Višina februarske redne letne uskladitve pokojnin bo 4,4 odstotka, je poročalo Delo. Ker uskladitev velja za celotno leto, bodo upokojenci za januar dobili poračun.

Višina uskladitve je znana danes, ker je statistični urad objavil podatke o rasti plač v lanskem letu.

Že januarja izredna uskladitev

Pokojnine se uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu ter za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v istem obdobju. Odstotek zvišanja pokojnin ne more biti manjši od polovice rasti cen življenjskih potrebščin.

Povprečna neto starostna pokojnina je po zadnjih podatkih znašala 723 evrov mesečno. 4,4 odstotka od tega je približno 32 evrov.

Zaradi redne uskladitve pokojnin naj bi se izdatek zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje povečal za približno 260 milijonov evrov letno.

Letos pa je bila že izvedena tudi izredna uskladitev, in sicer v skladu s pokojninsko novelo, v DZ sprejeto sredi januarja. Tako so se pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Dodatno usklajene pokojnine so bile izplačane konec januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje