Referendumski trojček: za zavrnitev zakonov vsakič vsaj 339.000 glasov proti

Slovenija 25. Okt 202217:02 1 komentar
volitve, volišče, predsedniške volitve
Luka Dakskober/Bobo

Na treh zakonodajnih referendumih 27. novembra bo lahko glasovalo 1.695.330 volilnih upravičencev. Ker je od števila volilnih upravičencev odvisen kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakonov na referendumu, to pomeni, da bi moralo proti uveljavitvi posameznega zakona glasovati vsaj 339.066 volivcev.

Po zakonskih določbah, ki veljajo od ustavnih sprememb leta 2013, je namreč zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Ministrstvo za notranje zadeve pa je danes objavilo skupno število volilnih upravičencev, iz katerega izhaja, da bo imelo 27. novembra možnost glasovanja 1.588.469 volivcev v Sloveniji ter 106.861 volivcev s stalnim prebivališčem v tujini. Da bi dosegli zavrnitveni kvorum, bi tako moralo proti uveljavitvi posameznega zakona glasovati 339.066 volivcev.

Volivci se bodo sicer 27. novembra izrekali o uveljavitvi sprememb zakona o vladi, noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija ter spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi. Današnji dan je določen kot dan razpisa referendumov, s katerim začnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referendumov.

V četrtek se bo začela kampanja, 1. novembra pa so dolžni organizatorji referendumske kampanje Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti organizatorja referendumske kampanje ter njegovo odgovorno osebo in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za referendumsko kampanjo.

DVK je sicer na današnji seji določila besedilo javne objave za izvedbo zakonodajnih referendumov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje