Kampanja za tri referendume bo stekla prihodnji četrtek

Slovenija 20. Okt 202215:31 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Državna volilna komisija je sprejela rokovnik volilnih opravil za izvedbo referendumov o spremembah zakona o vladi in dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki bodo 27. novembra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči prihodnji torek, 25. oktobra, referendumska kampanja pa bo stekla prihodnji četrtek.

Referendumska kampanja bo torej stekla 30 dni pred dnevom glasovanja, 27. oktobra. Trajala bo do 25. novembra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih potekalo 22., 23. in 24. novembra med 7. in 19. uro.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo DVK najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja oziroma do 11. novembra sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu. Spletne prijave na eUpravi (z e-identiteto ali brez nje) bodo tako za izseljence kot tudi za zdomce na voljo od 25. oktobra do vključno 11. novembra.

Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, pa lahko okrajni volilni komisiji do 16. novembra sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi. Ti lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če to sporočijo DVK.

Najpozneje 23. novembra pa bodo morali okrajnim volilnim komisijam sporočiti svojo željo tisti volivci, ki bi želeli glasovati na volišču v drugem okraju, ker bodo na dan glasovanja izven okraja svojega stalnega prebivališča. Enako velja za tiste volivce, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču in bi želeli glasovati na svojem domu. Da želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo do tega dne DVK sporočiti tudi tisti volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji.

Prav tako so člani DVK danes med drugim sprejeli navodila okrajnim volilnim komisijam, volilnim komisijam volilnih enot in volilnim odborom na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini in službi DVK. Volišča bodo na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

Na današnji seji so prav tako določili obliko glasovnic. Tri glasovnice se bodo med seboj razlikovale po barvi, in sicer bo glasovnica o spremembah zakona o vladi bele barve, glasovnica o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi v svetlo modri barvi in glasovnica o noveli zakona o RTVS v svetlih odtenkih zelene barve.

Volivci bodo tako na dan glasovanja odločali o treh referendumskih vprašanjih, in sicer: “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembi zakona o Vladi Republike Slovenije, ki ga je državni zbor sprejel na seji dne 22. junija 2022?”, “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je državni zbor sprejel na seji dne 21. julija 2022?” in “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je državni zbor sprejel na seji dne 21. julija 2022?”

“Delamo operativno, nekaj aktov pa bomo morali še sprejeti v naslednjem tednu,” je ob koncu seje v izjavi za medije še ocenil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!