Kako je videti opustošena bolnica Franja? Objavljamo posnetke iz zraka (VIDEO)

N1 video 19. Jul 202311:49 1 komentar

V četrtek popoldan je bila v bolnici Franja skupina turistov iz tujine, ko so se nad Cerkno zgrnili črni oblaki. Sreča v nesreči je bila, da je oskrbnik dovolj hitro presodil, da bodo razmere kmalu postale nevarne, in se odločil, da bolnico predčasno zapre, skupina pa da mora območje nemudoma zapustiti. Kmalu je skozi bolnico Franja, spomenik človečnosti, tovarištva in solidarnosti, začela dreti voda in s seboj odnašati vse, kar ji je prišlo na pot. V zgolj 16 letih je Franja veliko škodo utrpela že drugič. Del poti je povodenj odnesla, prav tako zaščitno ograjo in most, tri barake so popolnoma uničene, ena delno, ostale pa so prepojene z muljem in vodo. Sanacija bo obsežna, napoveduje ministrica za kulturo Asta Vrečko, mogoče celo bolj kot po poplavah leta 2007. Kako je videti partizanska bolnišnica danes? Kaj vse je uničeno in kaj je s predmeti, ki so bili v barakah? Kustosinja Milojka Magajne iz Mestnega muzeja Idrija je ekipo N1 v torek popeljala med opustošenimi barakami. Objavljamo tudi presunljive posnetke iz zraka.

Iz Mestnega muzeja Idrija so sporočili, da se je zgodilo to, kar so si najmanj želeli: torkovo neurje je območje bolnice Franja dodatno poškodovalo. “Podrta drevesa so uničila še tisti del poti, ki v četrtkovem neurju ni bil poškodovan.”

bolnica franja, cerkno
Mestni muzej Idrija

Zaradi varnosti zaposlenih stanja v sami soteski še niso preverjali, saj imajo zdaj prednost prebivalci, reševanje njihovih domov in javne infrastrukture. Več vasi je namreč ostalo brez elektrike, pristojni pa ljudi opozarjajo, da je na terenu zaradi kamenja in podrtih dreves še vedno nevarno, “zato sta potrebni previdnost in strpnost”, so pozvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje