Po torkovem neurju težave tudi na severnem Primorskem

Slovenija 19. Jul 202311:16 > 14:39 0 komentarjev
Vetrolom na Cerkljanskem
Cesta Cerkno–Novaki (PGD Novaki)

Torkovo neurje je prizadelo tudi skoraj vse občine na severnem Primorskem. Tako kot drugod je orkanski veter odkrival strehe in ruval drevje, ponekod pa so se sprožili tudi manjši plazovi.

V torkovem neurju so bile na severnem Primorskem prizadete skoraj vse občine, v šestih med njimi je škodo povzročal predvsem hud veter. Poleg podrtih dreves je odkril tudi nekaj streh, na območju Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega pa se je sprožilo tudi nekaj manjših plazov, je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

“Močan veter je odkrival stanovanjske objekte in poškodoval različno infrastrukturo. V teh občinah je bilo in je še vedno več cest zaprtih zaradi podrtega drevja. Trenutno so vse gasilske enote še na terenu, zato težko ocenjujemo obseg nastale škode,” je povedal Kosmač.

V regijskem centru Civilne zaščite (CZ) so v zvezi s torkovim neurjem doslej obravnavali 70 različnih dogodkov.

Gasilci so še vedno na terenu, saj želijo z najnujnejšimi sanacijskimi deli preprečiti nastanek še morebitne večje škode ob ponovnem napovedanem neurju.

Zaradi potrganih električnih kablov je večje število prebivalcev v najbolj prizadetih občinah ostalo tudi brez elektrike, skupno pa je zaradi neurja ostalo brez elektrike v severnoprimorski regiji skoraj 18.000 odjemalcev. Ekipe Elektra Primorska na terenu težave že odpravljajo, po podatkih, ki so jih zjutraj posredovali iz Elektra Primorska, je bilo brez električne energije takrat še okoli 800 odjemalcev.

Številne ceste na Cerkljanske še vedno zaprte

Po torkovem vetrolomu so na Cerkljanskem posredovale vse razpoložljive gasilske ekipe, ki so zvečer zaradi varnosti gasilcev prekinile intervencije. Nadaljujejo jih od davi, ko so bile aktivirane vse ekipe prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Cerkno. Te ostajajo aktivne na najbolj prizadetih območjih – v Novakih, Šebreljah, Plužnjah ter na Želinu.

Gasilske ekipe so intervencijo sečnje in spravila poškodovanih dreves na poti v Novake v četrtek prekinile, saj je bila prenevarna, in so jo nadaljevale zjutraj. Cesta Novaki–Cerkno še ni prevozna, gasilci jo s pomočjo sekačev in gradbene mehanizacije čistijo z obeh dostopnih mest, tako iz Novakov kot iz Cerknega.

Zaprt ostaja tudi odsek lokalne ceste Rajda–Mrovljev grič, obvoz je v obeh primerih možen preko Kopačnice in Podpleč. Cesta Straža–Otalež–Jazne je prevozna, vendar je na njej še vedno veliko vejevja.

Brez elektrike so ostali v delu Novakov, Ravnah, Šebreljah ter na Cerkljanskem Vrhu. Delavci Elektra Primorska se trudijo na terenu težave čim prej odpraviti, navaja Občina Cerkno. Če občani potrebujejo pomoč pri odkritih objektih ali zaprtih cestah zaradi podrtih dreves, naj to sporočijo na številko 112. Prisotni opozarjajo, naj se na najbolj prizadetih območjih ne gibljejo v gozdu ter ne uporabljajo gozdnih cest zaradi nevarnosti padanja podrtih dreves.

“Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, saj se vse razpoložljive enote trudijo stanje na terenu čim prej sanirati,” so še sporočili z Občine Cerkno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!