Reševanje uslužbenke in varnostnika: v Kijevu ju ni več

Slovenija 25. Feb 202216:50 > 01. Mar 2022 14:14 3 komentarji
Janez Janša
PROFIMEDIA

Po informacijah N1 sta uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta v Ukrajino zaradi načrtovanega obiska predsednika vlade Janeza Janše odpotovala v sredo, še vedno v Ukrajini, a njuno reševanje poteka. Nista več v Kijevu, je potrdil zunanji minister Anže Logar, prav tako v Kijevu ni več slovenskega veleposlanika. Kje so, Logar zaradi občutljivosti teh podatkov ni razkril, razumeti pa je, da so v tem trenutku še v Ukrajini. Pristojne vladne službe so po naših informacijah mrzlično iskale načine, kako ju spraviti domov, a so se srečevale tudi z vrsto težav. Ena večjih je gotovo ta, da v tem trenutku iz Ukrajine ni mogoče vzpostaviti humanitarnih koridorjev.

Pristojne vladne službe se po informacijah N1 trudijo, da iz Ukrajine spravile uslužbenko protokola in varnostnika-inšpektorja, ki sta v Kijev zaradi načrtovanega, potem pa preloženega obiska predsednika vlade Janeza Janše odpotovala v sredo. Njuno reševanje poteka. Danes v dopoldanskih urah sta bila še zmeraj ujeta v Kijevu, v popoldanskih pa sta se očitno uspela prebiti iz prestolnice. Da ju v Kijevu več ni, je namreč pozno popoldan potrdil zunanji minister Anže Logar, prav tako v Kijevu ni več slovenskega veleposlanika. Kje so, Logar zaradi občutljivosti teh podatkov ni razkril, razumeti pa je, da so v tem trenutku še v Ukrajini.

Včeraj sta uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor iz Kijeva že skušala odpraviti z avtomobilom, a jima ni uspelo priti daleč. Gneča na cestah, ki vodijo iz ukrajinske prestolnice, je bila tako velika, da sta se morala obrniti. Poleg tega v tem trenutku premikanje po Ukrajini predstavlja veliko tveganje.

Uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor sta se tako vrnila na slovensko veleposlaništvo v Kijevu, od koder je v popoldanskih urah očitno stekel drugi poskus evakuacije iz Kijeva in Ukrajine.

Eno večjih težav predstavlja dejstvo, da humanitarnih koridorjev iz Ukrajine v tem trenutku ni. Prav tako naj bi bila vsaj za zdaj možnost za njihovo vzpostavitev majhna.

V Ukrajini je še zmeraj nekaj deset slovenskih državljanov. Ljudje se na pot odpravljajo v lastni režiji, čeprav je premikanje po Ukrajini zelo nevarno. Če se jim uspe prebiti do meje s sosednjimi državami Ukrajine, je najtežji del poti za njimi. Tudi če se pojavijo zapleti pri prečkanju mejnih prehodov, jim po naših informacijah konzularna služba že lahko priskoči na pomoč.

Zaradi ruske agresijo na Ukrajino ni nevarno in odsvetovano potovati le v to državo, ampak tudi na vsa mejna območja z Ukrajino

Na spletnih straneh zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Ukrajini piše, da je “konzularno poslovanje veleposlaništva v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno. Slovenskim državljanom trenutno odsvetujemo potovanja v Ukrajino. Tistim slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, pa svetujemo, da poskrbijo za varno vrnitev.”

Prav tako MZZ odsvetuje vsa potovanja v Ukrajino in na vsa mejna območja s to državo, odsvetujejo pa tudi vsa nenujna potovanja v Rusijo, Belorusijo in Moldavijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje