Uslužbenka in varnostnik, ki sta pripravljala Janšev obisk, obtičala v Kijevu

Slovenija 24. Feb 202221:17 > 01. Mar 2022 14:15 2 komentarja
Borut Živulović/BOBO

Uslužbenka državnega protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta včeraj odpotovala v Ukrajino, da bi tam pred prihodom premierja Janeza Janše preverila še zadnje podrobnosti, sta se po informacijah N1 danes skušala prebiti iz Kijeva, a jima to ni uspelo. Trenutno naj bi bila v rezidenci slovenskega veleposlanika. Kako in kdaj se bosta lahko vrnila domov, v tem trenutku ni znano.

Kot smo na N1 poročali že dopoldan, je včeraj zaradi načrtovanega obiska predsednika vlade Janeza Janše v Ukrajini v Kijev odpotovala tako imenovana predhodnica, uslužbenka državnega protokola in varnostnik-inšpektor, da bi pred načrtovanim prihodom premierja preverila še zadnje podrobnosti obiska.

A ker se je v zgodnjih jutranjih urah začel ruski napad na Ukrajino, je obisk predsednika vlade v Kijevu preložen, uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor pa sta v Kijevu, kot je nocoj poročal tudi POP TV, obtičala. Kabinet predsednika vlade teh informacij za zdaj ni potrdil. Sta se pa se uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor danes skušala prebiti iz Kijeva in se vrniti domov, vendar jima to zaradi dolgih kolon vozil na cestah, ki vodijo iz ukrajinskega glavnega mesta, ni uspelo.

Po informacijah N1 naj bi bila v rezidenci slovenskega veleposlanika v Ukrajini. Slovensko diplomatsko osebje je namreč še zmeraj v Kijevu, njihovi družinski člani pa so se pred časom vrnili v Slovenijo.

Premier Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da njegov obisk v Ukrajini “ni odpovedan, ampak preložen”. Dejal je tudi, da je na ozemlju Ukrajine še kar nekaj slovenskih državljanov, ki so v jutranjih urah prek cestnih povezav skušali oditi iz Ukrajine. “Po naših informacijah nekaterim ni uspelo zaradi zasedenih prometnic in so se v glavnem vrnili v glavno mesto, kjer je večina v kontaktu s slovensko ambasado, ki ostaja tam in na varnem. Zaenkrat tudi ni podatkov, da bi bil kdorkoli pogrešan ali ranjen,” je povedal premier. Dodal je še, da “smo obveščeni, da je na ozemlju Ukrajine zaradi rednih gospodarskih aktivnosti tudi nekaj gospodarstvenikov, s katerimi smo v stikih”. Prav tako je premier povedal, da komunikacija v glavnem še vedno deluje in da “delamo vse na tem, da noben slovenski državljan ne bi ostal pozabljen”.

Kdaj in kako se bosta uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor lahko vrnila v Slovenijo, v tem trenutku ni znano.

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je danes dejal, da je v Ukrajini še med 60 in 70 Slovencev, da so v zadnjih dveh tednih državo zapustili številni, da pa tistim, ki so se odločili ostati tam (kar ni primer uslužbenke protokola in varnostnika-inšpektorja) v tem trenutku lahko nudijo le informacije in nasvete, ne morejo pa zagotoviti evakuacije. “Prva resnica je, da evakuacijskih konvojev ni in ne bo. Če smo pred nekaj dnevi še lahko rekli, da mogoče ne bo tako hudo, je zdaj nemogoče reči, kako hudo lahko še je,” je dejal Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje