Revizija ugotovila zastarelost računovodskega programa onkološkega inštituta

Slovenija 22. Nov 202221:05 0 komentarjev
Onkološki inštitut
Foto: Borut Živulović/ BOBO

Na popoldanski seji sveta Onkološkega inštituta Ljubljana so med drugim obravnavali letošnje revizijsko poročilo. To med drugim izpostavlja težave računovodskega programa inštituta, ki zaradi zastarelosti ne omogoča več točnih računovodskih izkazov. Po mnenju revizorke je rešitev za vzpostavitev nadzora povezana z novim informacijskim sistemom.

V notranji reviziji onkološkega inštituta za letošnje leto in poročilu o izvedenih priporočilih, ki je bilo danes predstavljeno članom sveta inštituta, med drugim piše, da je računovodska aplikacija inštituta zastarela. Analitične evidence so posledično slabo urejene, stanje pa se vleče že več let. Predsednik sveta inštituta Aleš Šabeder je ob tem dejal, da je zaskrbljen in da je treba nemudoma pristopiti k reševanju problematike.

Revizija je ugotovila tudi nedopustno dolge čakalne dobre pri preiskavah PET CT, te so avgusta znašale 40 dni. Prav tako je bil čakalni seznam neažuren, bolniki niso bili pravilno obveščeni, prihajalo je tudi do drugih težav. A je revizorka Ema Grošelj-Lavtar poudarila, da je poslovodstvo nemudoma sprejelo ustrezne ukrepe. Čakalna doba na preiskavo PET-CT tako trenutno znaša 27 dni, uvedeno je bilo elektronsko in sledljivo naročanje, triažiranje in drugi ukrepi, treba pa bo pristopiti k optimizaciji kadrovskih virov.

Strokovna direktorica inštituta Irena Oblak je ob tem izpostavila, da so čakalno dobo pri omenjenih preiskavah uspeli zmanjšati zaradi požrtvovalnosti zaposlenih, ki delajo tudi popoldne in ob sobotah.

Nekaj nedoslednosti je bilo med revizijo ugotovljenih tudi pri izvedbi inventure. Inštitut je že sprejel dodatna navodila za evidentiranje.

Člani sveta so se na seji seznanili tudi s pojasnilom investicijskih stroškov pri nakupu CT simulatorja, poročilom o pravnih poslih v vrednosti nad 300.000 evri, poročilom o ključnih investicijah v vrednosti nad milijonom evrov, akcijskim načrtom za izvedbo strategije onkološkega inštituta 2022 – 2026, poročilom o stanju in tveganjih na področju informatike na inštitutu ter poročilom o inšpekcijskih postopkih.

Na seji se je pojavilo tudi vprašanje, ali je vlada že potrdila imenovanje v. d. generalnega direktorja inštituta Andraža Jaklja za generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Za ta položaj so ga člani sveta izbrali 4. oktobra.

Šabeder, sicer tudi v. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, je pojasnil, da je Jakelj delno še vedno zaposlen v Psihiatrični bolnišnici Ormož, kjer opravlja funkcijo direktorja. Svetu te bolnišnice je po njegovih besedah pred kratkim potekel mandat. Predvidoma v četrtek bo vlada imenovala nov svet, ki bo nato sprejel odstopno izjavo Jaklja z mesta direktorja psihiatrične bolnišnice, potem pa bo imela vlada pravno podlago, da potrdi imenovanje Jaklja na mesto generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!