Risinja Neža: našli njeno ovratnico, policija preiskuje sum nezakonitega lova

Slovenija 01. Sep 202209:44 3 komentarji
Risinja Neža
Franc Kljun/Life LYNX

Risinja Neža je potomka doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje. Maja je njena GPS-ovratnica poslala signal smrtnosti, na Dolenjskem pa so našli le ovratnico in madež krvi. Policija zdaj preiskuje sum na nezakonit lov.

Februarja letos so bili biologi Biotehniške fakultete obveščeni, da se je v past na območju Male gore ujel manjši ris. Ugotovili so, da gre za samičko, najverjetneje za potomko risinje Teje in risa Goruja. Poimenovali so jo Valentina. Pozneje isti dan pa se je v past ujela še druga samička, prav tako mladič risinje Teje. Namestili so ji telemetrično ovratnico in jo poimenovali Neža.

Le nekaj mesecev pozneje, v sredini maja, je GPS-ovratnica risinje Neže poslala signal smrtnosti. Projektni partnerji Life Lynx so nemudoma šli na teren in na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem v bližini lovske preže našli ovratnico, ki je bila odtrgana na silo.

Policija sprva ni sprožila preiskave, saj na podlagi najdene ovratnice ni obstajal utemeljen sum za kaznivo dejanje. Pozneje so s pomočjo psa na mestu našli tudi madež krvi, analiza pa je potrdila, da gre za kri risinje Neže.

Madež krvi Madež krvi
Jaka Črtalič/LIFE Lynx
Ovratnica risinje Neže Ovratnica risinje Neže
Urša Fležar/Life LYNX

Primer je prevzel kriminalist, ki se je leta 2019 udeležil strokovnega usposabljanja za policiste glede nezakonitega ubijanja prostoživečih živali, ki so ga organizirali v okviru projekta LIFE Lynx.

Lovska zveza Slovenije (LZS) je policiji namenila 100-odstotno podporo in sodelovanje pri preiskovanju primera, so zapisali pri projektu LIFE Lynx. Predsednik LZS Lado Bradač je poudaril, da bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije.

Policija vodi predkazenski postopek

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, trenutno v primeru domnevne smrti risinje vodijo predkazenski postopek zaradi nezakonitega ravnanja z zavarovanimi prostoživečimi živalskimi vrstami in ne za krivolov, za katero je zagrožena kazen zapora do treh let.

O dogodku so bili obveščeni 12. maja, v preiskavi pa poleg policistov iz Dolenjskih Toplic sodelujejo tudi kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. “Opravljen je bil ogled kraja najdbe strgane ovratnice in okolice, pri čemer so policiji dragoceno pomoč nudili tudi uslužbenci Zavoda za gozdove in Biotehniške fakultete,” so izpostavili novomeški policisti.

V juliju so na novomeško okrožno državno tožilstvo poslali poročilo o izvedenih ukrepih, saj po njihovih navedbah trenutne ugotovitve ne zadoščajo za podajo kazenske ovadbe. Dodali so, da s preiskavo še niso zaključili, saj še vedno čakajo izsledke podrobnejših preiskav najdene ovratnice in podatke Lovske zveze Slovenije (LZS), za katere ocenjujejo, da bi lahko kriminalistom pomagale pri razjasnitvi primera.

Kot so izjavo predsednika LZS Lada Bradača povzeli na spletni strani Life Lynx, “bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije”.

Sodelujoči pri projektu, ki ga vodi Zavod za gozdove Slovenije, iz Slovenije pa v njem sodelujejo še LZS, biotehniška in veterinarska fakulteta ljubljanske univerze ter Zavod RS za varstvo narave, v Slovenijo in na Hrvaško z mednarodnim sodelovanjem doseljujejo rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov ter s tem preprečujejo izumrtje dinarsko-jugovzhodno alpske populacije risov.

Od leta 2019 so v Slovenijo pripeljali deset risov, med njimi sedem samcev in tri samice. Vsi so opremljeni z GPS-telemetrično ovratnico, preko katere jih spremljajo in proučujejo njihovo vključenost v populacijo risov pri nas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje