Robert Golob ob začetku koalicijskega vrha: Pričakujem konsenzualno rešitev

Slovenija 18. Jan 202312:20 1 komentar
Foto: Borut Živulović/Bobo

Vrh koalicije se je sestal na težko pričakovanem posvetu o načrtovanih reformah. V ospredju bo zdravstvena reforma. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo zbranim predstavil analizo stanja v zdravstvu, pogovor pa bo tekel tudi o dopolnitvi koalicijske pogodbe. "Tako bomo vsi vedeli, kaj nameravamo kot koalicija izvajati," je ob prihodu na Brdo pri Kranju dejal premier Robert Golob.

Na Brdu pri Kranju se je začel tretji vrh koalicije v tem mandatu. Razpravljajo o izhodiščih reform, ki jih vlada namerava pripraviti v letu 2023. V ospredju razprave bo zdravstvena reforma, ki je osrednji projekt Golobove koalicije. Na srečanju bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan predstavil analizo stanja v zdravstvu. Dokument po besedah naših virov obsega 120 strani, javnosti pa naj bi ga predstavili v petek. Kot je ob prihodu na Brdo napovedal premier Robert Golob, bodo zbrani spregovorili tudi o okvirni časovnici sprememb v zdravstvu. “Prve korake za reformno leto smo že naredili, danes se bomo v koaliciji poenotili o tem, katere so prioritete in kako jih bomo časovno razporedili,” je dejal predsednik vlade.

Po besedah naših sogovornikov je minister za zdravje na sestanku z nekaterimi koalicijskimi poslanci napovedal, da bo predlog sprememb dveh temeljnih zdravstvenih zakonov – o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o zdravstveni dejavnosti – napisan do aprila. Nato bo sledila obsežna javna razprava. Zakona naj bi bila v parlamentu potrjena jeseni, tako da bi lahko v veljavo stopila na začetku leta 2024.

O aneksu h koalicijski pogodbi, ki ga je napovedal pred dnevi, je premier Golob tokrat povedal, da nikoli ni bilo mišljeno, da bi bil ta podpisan že danes. “Vedno smo govorili, da bo podpisan po tem, ko bo opravljena razprava, ko ga bomo dopolnili in bo narejen čistopis. Pričakujemo, da bomo imeli čistopis aneksa v naslednjih dneh, najkasneje do petka,” je dejal Golob. Ob tem je poudaril, da je večina besedila že pripravljenega in da je optimist. Po njegovih besedah je namreč aneks v celoti usklajen v z obstoječo koalicijsko pogodbo, nekoliko bolj je zgolj razdelana časovnica ukrepov na področju zdravstva. “Zelo hitro bomo našli tudi konsenzualno rešitev,” je napovedal.

Zagotovil je še, da bo aneks podpisan do 24. januarja, ko bo državni zbor v skladu s spremenjenim zakonom o vladi potrjeval listo ministrskih kandidatov.

Foto: Borut Živulović/Bobo
Vrh Koalicije Vrh Koalicije
Borut Živulović/BOBO
koalicija, vlada, vrh koalicije koalicija, vlada, vrh koalicije
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje