Romana Tomc: Timmermans pokazal nespoštovanje

Slovenija 02. Jul 202114:27 > 23:00 4 komentarji
Evroposlanka Romana Tomc
Bobo

Slovenski evroposlanci Romana Tomc, Franc Bogovič, Klemen Grošelj in Tanja Fajon so v virtualnem pogovoru med drugim naslovili včerajšnji govor Ursule von der Leyen ob prevzemu slovenskega predsedovanja in zavrnitev skupinskega fotografiranja podpredsednika EK Fransa Timmermansa.

V ospredju Pogovora ob kavi z delom slovenskih evroposlancev sta bila prevzem predsedovanja EU in dogajanje ob včerajšnjem obisku Evropske komisije.

Ob koncu dneva je imela na slavnostni prireditvi na Blejskem otoku predsednica Evropske komisije (EK) govor, ki ga je začela s citatom prvega slovenskega predsednika Milana Kučana: “Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.” Te slavne besede so zapisane v zgodovino te države in v zgodovino naše celotne Unije,” je še dejala Ursula von der Leyen.

Govor je prav tako sklenila s Kučanovimi besedami, rekoč: “Skozi rojstvo človek dobi pravico sanjati. Z delom dobi pravico, da poveže sanje in življenje. Prebivalci Slovenije ste pokazali, kako je to mogoče povezati. Evropa računa na vas, vi pa lahko računate na Evropo, da vam bo stala ob strani.”

Evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP) je dejala, da predsednico EK pozna še iz časov, ko je ta bila nemška ministrica za družino, in da ve, da je zelo povezovalna in spravljiva. Po njenem mnenju se je treba vprašati, kdo ji piše govore, saj jih, če bi vedela, “kakšno konotacijo imajo te besede v Sloveniji in če bi poznala kontekst”, ne bi uporabila.

Klemen Grošelj (LMŠ/Renew) medtem verjame, da “ima vsak politični govor neko sporočilno vrednost in izbira besed ni nikoli naključna” ter da Ursula von der Leyen vsako besedo izreče po tehtnem premisleku. Franc Bogovič (SLS/EPP) pa je – hudomušno, kot je sam to označil – pripomnil, da je njen govor morda dokaz, “da lahko v Sloveniji vsak kaj pametnega pove, ne glede na to, iz katerega političnega pola prihaja”.

Premier Janez Janša bo v torek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja, sledila pa bo izmenjava mnenj z evropskimi poslanci. Izjave tiskovnih predstavnikov skupin na parlamentarnem brifingu v Bruslju napovedujejo, da lahko Janša pričakuje ostre kritike iz štirih od sedmih političnih skupin – da bodo kritični, so napovedali socialdemokratski S & D (v skupini so zaskrbljeni), liberalni Renew (kjer menijo, da se je predsedovanje začelo slabo), Zeleni (napovedali so proteste) in skupina evropske levice (GUE/NGL), kjer menijo, da je Janša “zadnja stvar, ki jo Evropa potrebuje”.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je danes sporočil, da ima Slovenija kot predsedujoča Svetu EU veliko odgovornost varovanja evropskih vrednot in pravne države. V izjavi je izrazil prepričanje, da se Slovenci zavedajo pomena Evrope in svobode, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

“Slovensko predsedstvo ima veliko odgovornost: varovati evropske vrednote in pravno državo. Slovenski državljanke in državljani se zelo dobro zavedajo pomena Evrope in svobode. Imenovanje slovenskih delegiranih tožilcev v evropsko javno tožilstvo zagotavlja preglednost in ščiti zakonske pravice naših državljank in državljanov. Pričakujemo hiter odziv,” je sporočil Sassoli.

Tomc: Timmermans pokazal nespoštovanje do gostitelja

O “turbulentnem začetku” predsedovanja EU so poročali številni tuji mediji – poleg omembe “napete tiskovne konference” premierja Janeza Janše in predsednice Evropske komisije je britanski Financial Times (FT) izpostavil tudi dejstvo, da je podpredsednik Komisije Frans Timmermans zavrnil udeležbo na skupinskem fotografiranju.

Ob zavrnitvi je Timmermans dejal, da preprosto ne more biti na istem odru kot premier Janša. Fotografiranje je zavrnil, ker je premier na srečanju pokazal fotografijo slovenskih sodnikov z dvema politikoma Socialnih demokratov, kar da kaže na politično pristranskost slovenskega sodstva.

Poslanka Tomc je o incidentu, ki je odmeval, dejala, da sama meni, da se dogodku posveča preveliko pozornosti. “Verjamem, da se je podpredsednik Komisije v trenutku, ko je videl fotografijo, počutil izredno neprijetno. Fotografija ne kaže evropskih vrednot, ki jih Timmermans zagovarja. /…/ Če bi ostal načelen, ga ne bi bilo niti na večerno proslavo. Morda se je do takrat pomiril, morda pa ga je pomirila predsednica Evropske komisije.”

Dodala je, da je pokazal izključevalnost in nespoštovanje do gostitelja. “Če bi vsak ravnal tako kot Timmermans in zapustil vsak sestanek oziroma pogajanje, ko mu kaj ne bi bilo povšeči, bi lahko EU razpadla že jutri.”

Bogovič: Incident nam zagotovo ne bo koristil

Slovenski evroposlanci
Pogovor ob kavi s slovenskimi evroposlanci (Vir: Evropski parlament)

Tanja Fajon (SD/S&D) je izpostavila “oster odziv” predsednice EK von der Leyen, ki je dogodek naslovila z besedami, da so tudi sodniki samo ljudje s preteklostjo, ki so lahko v političnih strankah. “Kazanje fotografij z naključnih družabnih dogodkov ne more biti argument, s katerim slovenska vlada brani neodvisno pravosodje.”

Po njenem je šlo za “zlorabo fotografije” za diskreditacijo političnih nasprotnikov, kar “veliko pove o neprimernosti obnašanja” samega premierja. “Prvi dan, prvi incident, in tako se bo verjetno nadaljevalo,” je še dejala.

Evroposlancu Grošlju se zdi neprimerno, da je premier včerajšnji dogodek izrabil za promocijo tovrstnih fotografij. “Predsednik vlade si ni prvič dovolil takšne eskapade. Spomnimo na zaslišanje pred odborom EP in pogojevanjem svojega odgovora s tistim propagandnim filmčkom.”

Medtem pa je novinar Tony Connelly, novinar irske nacionalne radiotelevizije, na Twitterju zapisal, da Janša ta video kaže na brifingu s tujimi dopisniki. To je označil za “enega najbolj nenavadnih trenutkov na novinarskih poteh bruseljskih dopisnikov ob začetkih predsedovanj Svetu EU”.

Bogovič iz vrst EPP pa je dejal, da nam incident zagotovo ne bo koristil. “Tudi jaz se ne strinjam z vsemi potezami, ki jih naredi predsednik vlade. Mislim pa, da si bomo tudi mi v Sloveniji od včerajšnjega dne raje zapomnili kaj drugega kot ta incident, recimo čudovit balet. O tem bomo govorili toliko, kolikor bomo želeli, pa tudi toliko, kolikor bo od predsednika vlade še teh ostrih reakcij, ki so nenavadne.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje