“Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spominjanja”

Slovenija 26. Feb 202222:02 > 02. Mar 2022 15:48 1 komentar
Ruska kapelica
BOBO

V prostovoljni in nepolitični organizaciji Društvo Slovenija Rusija so se pridružili obsodbam ruske agresije s strani slovenskega državnega vrha. Kot so zapisali, se z vsakim prevoženim kilometrom ruskih tankov povečuje civilizacijska oddaljenost Moskve od preostalih evropskih prestolnic.

Na ruski napad na Ukrajino so se odzvali tudi v prostovoljni in nepolitični organizaciji Društva Slovenija Rusija, katere namen je spoznavanje ruskega naroda, običajev, kulture in jezika. “Ob brutalnem napadu Rusije na Ukrajino Društvo Slovenija Rusija z osuplostjo in ogorčenjem izraža svoje nasprotovanje agresivni politiki ruske države. Kot civilnodružbena organizacija, ki si že 25 let prizadeva za izgradnjo mostov med dvema narodoma in za dialog med kulturami in verstvi na temeljih medsebojnega spoštovanja in sodelovanja obžalujemo, da se je ruski državni vrh odločil za iracionalno delovanje, v nasprotju z načeli temeljne človečnosti,” so zapisali in dodali, da se pridružujejo obsodbam ruske agresije s strani slovenskega državnega vrha.

“Izražamo svojo polno solidarnost z ukrajinskim narodom, ki se v tragičnih okoliščinah odločno zoperstavlja ruski vojaški sili in istočasno tudi z vsemi segmenti ruske družbe, ki v tem trenutku z veliko poguma nasprotujejo vojni,” še poudarjajo v zapisu, ki so ga delili na družbenem omrežju Facebook in dodajajo, da se z vsakim kilometrom, ki ga bodo prevozili ruski tanki, povečuje tudi civilizacijska oddaljenost Moskve od preostalih evropskih prestolnic. Ruski državni vrh pa pozivajo, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti in prepreči nadaljnje človeške žrtve, trpljenje in razdejanje na ozemlju suverene sosednje države.

Kot dodajajo, je Ruska federacija z invazijo ogrozila prihodnost mirnega sobivanja na evropski celini, saj je namesto izgradnje moderne države, razvoja svoje kulture in gospodarstva izbrala pot v preteklost zazrtega rušilnega revanšizma. “V naših očeh je s tem tudi poteptala in oskrunila spomin na premnoge Ruse, ki so izgubili življenja v minulih vojnah,” so dodali v Društvu Slovenija Rusija in ob tem navedli, da Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spominjanja. “Danes ga potrebujemo bolj kot kadar koli prej,” so še zapisali in poudarili, da bo ta kraj ostal odprt za vse podpornike miru, kot pomemben prostor za dialog in sodelovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje