S kalkulatorjem do informativnih izračunov o pokojninah

Slovenija 21. Jun 202109:08 > 19:13
Upokojenec
Milos Vujinovic/Bobo

Uporabniki lahko odslej na spletni strani zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje preverijo, kdaj bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev pravice do pokojnine in kakšna bo njena višina. Zaradi velikega obiska je stran občasno nedosegljiva.

Na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) lahko državljani odslej preverijo, kdaj bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine, in z vpisom podatkov izračunajo višino pričakovane pokojnine. Tisti, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo oziroma spletno prijavo SI-PASS, pa lahko pridobijo tudi informativni izračun na podlagi podatkov iz matične evidence zavarovancev.

Zavod je storitvi poimenoval splošni in osebni informativni pokojninski kalkulator. Njun namen je uporabnikom ponuditi “varen, hiter, dostopen in enostaven” informativni izračun o pokojninskih pravicah.

S splošnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem lahko uporabniki brez registracije pridobijo podatke o predvidenem datumu izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine. Svoje podatke morajo vpisati ročno.

Če pa ima uporabnik kvalificirano digitalno potrdilo oziroma storitev SI-PASS, lahko pridobi informativni izračun na podlagi osebnih podatkov, zbranih v matični evidenci zavarovancev. Z ročnim vnosom podatkov o okoliščinah za znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine oziroma povečanja odstotka odmere pokojnine, morebitni zavarovalni dobi, dopolnjeni v tujini, ter predvidenem zavarovanju v prihodnosti in ocenjenih povprečnih neto mesečnih zneskih osnov pa uporabnik lahko izvede tudi simulacijo osebnega informativnega izračuna, so še pojasnili v zavodu. Do osebnega informativnega pokojninskega kalkulatorja lahko uporabniki dostopajo z uporabo sistema za varno elektronsko poslovanje Moj eZPIZ.

Spletni pokojninski kalkulator je Zpiz pripravil v okviru EU projekta My Work. My Pension (Moje delo. Moja pokojnina), ki je financiran iz sredstev Programa za pravice, enakost in državljanstvo (2014–2020) v partnerstvu z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje