S prebivalci dela Letuša in Rečice ob Paki o predvideni selitvi

Slovenija 02. Nov 202306:42 0 komentarjev
Deroča Savinja poplavlja naselja
Narasla Savinja avgusta letos. (Foto: N1)

Z občani dela naselij Letuš in Rečica ob Paki je za popoldne sklican sestanek, na katerem jim bodo predstavniki vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih predstavili podrobnosti glede njihove poplavne ogroženosti in predvidene selitve. Medtem se jesensko deževje nadaljuje, za zahod države je izdano oranžno vremensko opozorilo.

Na sestanku, ki bo zaprto za medije, bodo strokovnjaki med drugim predstavili podrobnosti selitve prebivalcev letuškega levega in desnega brega Savinje na nadomestno lokacijo v Rakovlje v občini Braslovče. Gre za preselitev okoli 150 hiš, ki jih je močno prizadela avgustovska vodna ujma.

Kot je ob obisku vlade v savinjski regiji napovedal predsednik vlade Robert Golob, bodo prebivalci na sestanku neposredno dobili pojasnila stroke o stopnji ogroženosti. Župan Občine Braslovče Tomaž Žohar pa je ob vladnem obisku tudi jasno povedal, da se letuški levi in desni breg selita. Del krajanov Letuša sicer selitvi nasprotuje.

Medtem se bo tudi danes predvsem na zahodu nadaljevalo jesensko deževje, v vzhodnih krajih pa bo še dokaj sončno. Na zahodu se bo dež čez dan krepil, v noči na petek pa se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje (Arso).

Zaradi napovedanega deževja je Arso za zahodni del države izdal oranžno vremensko opozorilo, in sicer opozorilo velja od popoldneva dalje. Prav tako je oranžno vremensko opozorilo izdano za v noči na petek in tudi za del petka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!