S prevozi vode bi se lahko izognili redukcijam, a treba je ukrepati čimprej

Slovenija 22. Jul 202213:24 > 15:33 0 komentarjev
Izvir reke Rižane
BOBO

Vlada preučuje možnosti prevoza vode s cisternami, prek katerih bi se morda lahko izognili redukcijam vode, ki jo zagotavlja primorski rižanski vodovod. Pri tem je, kot je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo pri rižanskem vodovodu Darij Križman, treba delovati brez odlašanj. Stanje podtalnice je vse nižje, pred nami pa je, kot je opozoril, še avgust. Možnost vladnih ukrepov za omilitev pomanjkanja vode v Istri sicer tamkajšnjim županom vliva upanje.

Vlada proučuje možnosti, da bi se izognili redukcijam vode, ki priteče prek rižanskega vodovoda. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedal minister za okolje in prostor Uroš Brežan, trenutno preučujejo možnosti dopolnilne oskrbe s cisternami – a dogovor o tem, so opozorili v rižanskem vodovodu, je treba skleniti čimprej, brez odlašanj.

Kot smo že pisali, ministrstvo za obrambo pripravlja načrt dopolnilne oskrbe s cisternami, direkcija za vode pa je že izdala začasno dovoljenje za uporabo Vanganelskega jezera in drugih manjših zajetij za druge, predvsem kmetijske rabe.

Rižanski vodovod zagotavlja pitno vodo v štirih obalnih občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran.

“Če bo treba, bo ministrstvo izdalo sklep, ki bo potrdil program rižanskega vodovoda o prekinitvah dobav. Poleg tega bo, če bo treba, odredilo interventna sredstva v višini do pol milijona evrov za ta namen,” je na četrtkovi novinarski konferenci sicer povedal minister Brežan.

V teku je preučevanje možnosti

Kot je za N1 povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo pri rižanskem vodovodu Darij Križman, skladno z informacijami ministra Brežana trenutno potekajo postopki iskanja lokacije zajema vode, preučujejo pa tudi, kje bi zajeto vodo nato spustili v obstoječ sistem ter kako bi bil organiziran prevoz vode s cisternami.

“Organizirati bi morali prevoz vode v količinah, ki nam primanjkuje,” je povedal Križman in dodal, da pogovori potekajo o 4.000 do 5.000 kubičnih metrih vode dnevno. Na stanje in potrebe po vodi vpliva več dejavnikov, tudi količina podtalnice. Vir, od koder bi vodo lahko prepeljali, je reka Unica.

Z dogovorom o prevozih vode se po Križmanovih ocenah “precej mudi”, saj je raven podtalnice vsak dan nižja, “pred nami pa je še ves mesec avgust”. Ekipe so po njegovih besedah operativne, so na terenu, bo pa kaj več znanega v prihodnjih dneh.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da vlada upošteva dve možnosti nadaljnjega razvoja v letošnjem poletju: zmerno poslabšanje stanja z dodatnimi omejenimi redukcijami na posameznih krakih sistema za prebivalstvo ter popolno prepovedjo vode za industrijske uporabnike in kmetijstvo ali pa postopno kaskadno poslabšanje stanja po posameznih tednih, ki bi zahtevalo stalne redukcije vode za prebivalstvo z obveznim prekuhavanjem vode do prvega večjega jesenskega deževja. To so po besedah ministra kratkoročni ukrepi, navaja STA. Pripravili pa so tudi srednjeročne in dolgoročne ukrepe, ki so predvsem povezani z vzpostavitvijo sistema za oskrbo slovenske Istre s pitno vodo.

Župani: Zgodili sta se dve ključni spremembi

“Če še pred nekaj dnevi ni bilo videti realne možnosti, da bi se izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo v slovenski Istri, danes smemo ohranjati upanje. Zgodili sta se namreč dve ključni spremembi. Prva je, da smo ljudje razumeli resnost razmer, druga pa, da je vlada razumela resnost razmer,” pa so v sporočilu za javnost zapisali župani občin Ankaran, Izola, Piran in Koper. Kot poudarjajo, so ljudje v slovenski Istri v zadnjih dneh začeli bistveno bolj skrbno ravnati s pitno vodo in občutno zmanjšali porabo, vlada pa je sprejela predlog županov za dobavo dodatnih količin pitne vode.

Po pojasnilih županov bo dodatne količine vode iz reke Unica v njihovo vodarno dovažala Slovenska vojska, ko in če bo to mogoče, pa se ji bodo pridružile še gasilske organizacije in drugi prevozniki. S tem bi lahko v vodarno v Cepkih pripeljali do pet tisoč kubičnih metrov vode dnevno, ocenjujejo župani. “Seveda v trenutnih razmerah niti ta dodatna količina ne zagotavlja varne oskrbe s pitno vodo za celotno regijo, ponuja pa nam priložnost, da se ob izjemno skrbnem ravnanju in varčevanju z vodo izognemo redukcijam do prvega obilnega deževja,” so zapisali.

Izjemna suša na Obalno-Kraškem

Agencija za okolje je danes objavila zemljevid namočenosti tal oziroma sušomer (spletno orodje za spremljanje suše). Z njega je razvidno, da so običajne razmere za ta čas trenutno le na zgornjesavskem, na dolenjskem, spodnjeposavskem območju in v Pomurju pa zaznavajo zmerno sušo. Izjemna suša je na Gorenjskem, Notranjskem, Goriškem in Obalno-Kraškem. V drugih regijah (oranžna barva na zemljevidu) je izrazita suša. Kras, kjer divja požar, je obarvan v rdeče, kar pomeni, da je tam izjemna suša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!