Dim zaneslo tudi na Obalo: “Ponoči smo zapirali okna, ker je zelo smrdelo”

Slovenija 22. Jul 202212:36 1 komentar
Portorož, požar
N1

Dim je s požara na Krasu zaneslo tudi nad nekatere okoliške kraje in Obalo. "Ponoči smo zapirali okna, ker je zelo smrdelo," pravi Portorožanka. V Novi Gorici pa so zaradi goste dima, ki je zelo moteč, odpovedali tudi prireditve.

Oblak dima, ki se vije nad pogoriščem velikega požara na Krasu, je v zadnjih dneh zaneslo tudi v nekatere druge kraje v soseščini. O oblaku dima so med drugim poročali iz Nove Gorice in Obale. Agencija za okolje (Arso) je včeraj sporočila, da so preseganje dnevne mejne vrednosti delcev zaznali v Solkanu in Novi Gorici, včeraj pa tudi v Kopru.

O zadušljivem zraku, polnem dima, so že včeraj poročali prebivalci na Obali. Kot nam je povedala bralka iz Portoroža, je tam še danes videti dim in tudi smrdi po dimu. “Ponoči smo zapirali okna, ker je zelo smrdelo,” je povedala in dodala, da jo je smrad zbudil. Danes je sicer nekoliko bolje, a je zrak še vedno zadušljiv. Župan občine Koper Aleš Bržan pa je povedal, da je danes stanje bistveno bolje kot včeraj, je pa še vedno zamegljeno.

Pogled z Belega Križa proti Italiji; proti Trstu in Gradežu.

Kot je povedala naša bralka, se ob lepem vremenu z Belega Križa vidijo tudi Alpe, zdaj pa se ne vidi niti Trsta.

Beli Križ Beli Križ
N1
Beli Križ Beli Križ
N1
Beli Križ Beli Križ
N1

Župan občine Nova Gorica Klemen Miklavič je za N1 povedal, da danes dima ni zaznati, najhuje pa je bilo včeraj zvečer. Kot je dejal, je ta dim zelo moteč. “To se čuti v grlu. Tudi lokalni Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ljudem priporoča, da ostanejo v notranjih prostorih, da se ne ukvarjajo s športom. Tega ni priporočljivo dihati,” je dodal. So pa v Novi Gorici v času gostega dima odpovedali tudi vse prireditve. “Zvečer se dim zgosti, zjutraj pa ga sčisti. Odvisno, kako se obračajo zračne mase. Ko piha severnik – rahla burja, se zrak sčisti, sicer pa ga požar spet zadimi,” je pojasnil.

S koprskega NIJZ so ob tem sporočili, da je v teh primerih za prebivalce najbolje, da se zadržujejo v zaprtih prostorih, to pa velja zlasti za ranljive skupine, kot so otroci, starejši, bolniki in nosečnice. Ocenili so tudi, da kratkotrajno povečanje trdih delcev, o katerih je poročal Arso, ni škodljivo.

Pogled v Portorožu

Portorož, požar Portorož, požar
N1
Portorož, požar Portorož, požar
N1
Portorož, požar Portorož, požar
N1

Dim zaneslo tudi nad Hrvaško

Dim s požarov je zaneslo tudi na Hrvaško, vse do Buzeta in Labina. “Obstaja nevarnost za zdravje. Predvsem tisti, ki trpijo za boleznimi dihal, srca in ožilja, naj vsekakor ostanejo doma,” je svetovala Helena Glibotić Kresina, predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje