Redukcija vode na Obali praktično neizbežna

Slovenija 20. Jul 202211:06 > 11:33 1 komentar
Reka Rižana
Izvir reke Rižane. (Foto: BOBO)

Čeprav še ni mogoče natančneje napovedati, kdaj bi se lahko na Obali zgodila redukcija vode, je vodja sektorja oskrbe s pitno vodo na rižanskem vodovodu Darij Križman za N1 dejal, da se ukrepi, ki so jih sprejeli doslej, dolgoročno ne bodo obnesli. Žal tudi narava ne bo priskočila na pomoč z obilnejšimi padavinami.

Rižanski vodovod zagotavlja pitno vodo v obalnih občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran, zaradi zaostrovanja sušnih razmer pa je že uvedel več ukrepov za zmanjšanje porabe vode.

Izvir reke Rižane Izvir reke Rižane
BOBO
Izvir reke Rižane Izvir reke Rižane
BOBO
Izvir reke Rižane Izvir reke Rižane
BOBO
Izvir reke Rižane Izvir reke Rižane
BOBO
BOBO

Da se redukcijam približujejo hitro, je že včeraj opozoril direktor rižanskega vodovoda Martin Pregelj. “Temu se približujemo dnevno, da ne rečem urno,” je ponazoril.

Vodja sektorja oskrbe s pitno vodo na rižanskem vodovodu Darij Križman je danes za N1 povedal, da še vedno ne morejo natančno reči, kdaj bo potrebna redukcija vode. “Ta ukrep skušamo odložiti, čim dlje zavleči,” je dodal.

Trenutno spremljajo predvsem podtalnico, ki je odločujoča pri naslednjih ukrepih, in količino vode, ki jo morajo vračati v reko Rižano, da zagotovijo biološki minimum. “Trenutno se bilanca še izide, ampak dolgoročno se to ne bo odneslo, bo nevzdržno,” je opozoril. Prav tako v bližnji prihodnosti ni mogoče pričakovati večjih padavin in bojijo se, da bo treba tudi ves avgust minimalno oskrbo zagotavljati iz podtalnice, ki jo zdaj siromašijo.

Doslej sprejeti ukrepi

Na rižanskem vodovodu so v zadnjih tednih sprejeli več ukrepov, da bi zmanjšali porabo vode. Po prepovedi uporabe pitne vode za kmetijske namene so pretekli teden še druge gospodarske subjekte pozvali k znižanju porabe za 30 odstotkov.

Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedana sta zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

Zadnjič so morali redukcijo vode na Obali uvesti leta 1987.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje