SAB bo odločala o združitvi z Gibanjem Svoboda

Slovenija 13. Jun 202206:21 > 10:05 2 komentarja
Stranka SAB predstavitev ekipe parlamentarne volitve
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Člani SAB bodo na dopisnem kongresu stranke odločali o združitvi z Gibanjem Svoboda. Odločitev se pričakuje do konca tedna, formalno bi se stranki lahko združili do konca meseca. Odločitev o združitvi z Gibanjem Svoboda je že sprejela LMŠ.

Danes se začenja dopisni kongres stranke SAB, na katerem bodo člani odločali o združitvi z Gibanjem Svoboda. Odločitev se pričakuje predvidoma do konca tedna, predsednica SAB Alenka Bratušek pa računa na zadostno podporo. Formalno združitev LMŠ in SAB pod okrilje Gibanja Svoboda se pričakuje do konca meseca, združitveni kongres pa do jeseni.

LMŠ je odločitev sprejela prejšnji teden. Ko bo o združitvi z Gibanjem Svoboda odločil tudi kongres SAB, se bo z odločitvijo obeh strank seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda.

Po združitvi naj bi predsednica SAB Alenka Bratušek in predsednik LMŠ Marjan Šarec postala podpredsednika Gibanja Svoboda. Kot je pretekli teden za STA dejala Bratušek, se o njunih vlogah v novi stranki pogovarjajo, a ni “še nič dorečenega”. Kot ključno ob tem ocenjuje, da naredijo stranko, “ki bo Slovenijo dolgoročno lahko peljala po pravi poti”.

Šarec je pred časom v izjavi za medije poudaril, da so stranke dobro sodelovale že v času volilne kampanje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, združevanje strank pa dojema kot “naravno pot”.

V Golobovi vladi je Šarec prevzel vodenje obrambnega ministrstva, Bratušek pa je za zdaj državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo. Vodenje ministrstva bo Bratušek prevzela po razširitvi vlade z zakonom o vladi.

Ta teden mineva mesec dni od ustanovne seje državnega zbora, na kateri je SDS s predlogom za posvetovalni referendum na zakon o vladi blokirala načrte premierja Roberta Goloba. Zaradi tega manevra koalicija ni mogla sestave vlade prilagoditi svojim načrtom, Golob pa je – da bi sledil svojim napovedim o hitri sestavi vlade – predlagal ministre za že obstoječe resorje. Pričakovati je, da bodo poslanci ta teden na izredni seji zavrnili predlog SDS in nato sprejeli nov zakon o vladi. Ta bo prinesel tri nove resorje: za solidarno prihodnost, vzgojo in izobraževanje ter okolje, podnebje in energijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje