Sanja Ajanović Hovnik: Koalicijska pogodba določa prioritete za dva mandata

Slovenija 16. Maj 202218:51 > 20:01 1 komentar
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović/BOBO

Koalicijska pogodba na novo nastajajoče vlade določa prioritete za dva mandata, je danes dejala Sanja Ajanović Hovnik, ki je bila del ožje ekipe pri njenem pisanju. Zavrača očitke, da je presplošna, o krajšem delovniku pa je dejala, da bodo zgolj omogočili njegovo možnost, ki jo bodo izkoristili tisti delodajalci, ki bodo v tem videli potencial. Ajanović Hovnik je tudi kandidatka za ministrico za javno upravo.

Kandidatka za ministrico za javno upravo in članica sveta stranke Gibanje Svoboda Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi za medije med drugim zavrnila očitke, da je koalicijska pogodba v nekaterih delih zelo splošna.

Med kratkoročnimi cilji je izpostavila ukrepe na področju zdravstva, ki ga bi, kot so zastavili že v programu stranke Gibanja Svoboda za Slovenijo do leta 2030, reševali dvofazno. Tako se, kot kaže, obeta interventni zakon, s katerim bi po njenih besedah naslovili problem 130.000 posameznikov brez družinskega zdravnika, reševanje posledic, ki jih je v zdravstvenem sistemu in na posameznikih pustila epidemija covida-19, pa tudi reševanje problema čakalnih dob v zdravstvu.

Te naj bi odpravili na kaskadni način, pri tem izkoristili vse potenciale v zdravstvu, tako v javnih kot zasebnih zavodih, ob tem pa obljubljajo tudi vzpostavitev nadzora nad čakalnimi vrstami, da ne bi prihajalo do zlorab sistema. “Posvojili” bodo tudi predlog zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je konec lanskega leta pripravila civilna družba, je še napovedala.

30-urni delovnik bo prostovoljen

V gospodarstvu pa je odmevala tudi v koalicijski pogodbi zapisana možnost postopnega znižanja polnega delovnega časa na 30 ur tedensko. Kot je poudarila Ajanović Hovnik, v pogodbi piše, da bo 30-urni delovnik prostovoljen, načrtujejo pripravo zakonske podlage za takšen delovnik, tudi tam, kjer delavci že zdaj delajo manj kot 40 ur na teden. Tisti delodajalci, ki bodo v 30-urnem delovniku videli potencial, bodo lahko tako to možnost izkoristili, je pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje