Sanjski poklici mladih v letu 2024. O čem sanjarijo Slovenci?

Slovenija 27. Mar 202405:10 1 komentar
Foto: Zajem zaslona/JOBSEEKER.COM

Raziskava, ki jo je naredila spletna stran, ki ponuja karierne možnosti, je ugotovila, kateri poklici najbolj privlačijo mlade po državah sveta.

Nekoč so deklice sanjarile o tem, da bi postale učiteljice, prodajalke ali frizerke, fantje, da bi postali šoferji, avtomehaniki, nogometaši … bile so seveda tudi bolj drzne ideje in želje. Resničnost pa je večinoma drugačna.

Predstave o tem, kaj bi kdo rad postal, se spreminjajo skoraj iz generacije v generacijo. Zaradi napredka, pa tudi družbenih vplivov so se med poklice nove dobe vpisali tudi influencer, YouTuber in še kakšen, ki jih še do pred nekaj leti nismo jemali kot prave poklice.

Spletni portal Jobseeker pa je naredil analizo mednarodnih iskanj, povezanih z delovnimi mesti. Tako so odkrili 10 najbolj priljubljenih sanjskih delovnih mest po vsem svetu. Ugotovitve so razdelili tudi glede na lokacijo in razkrili najbolj zaželena delovna mesta po celinah in državah.

sanjski poklici v Evropi 2024
Foto: Zajem zaslona/JOBSEEKER.COM

Na vrhu najbolj zaželenih poklicev v letu 2024 kraljuje pilot. Za tem poklicem so največ brskali v Indiji, Pakistanu, Savdski Arabiji in vzhodni Afriki, v Evropi pa tudi v Veliki Britaniji, Iberskem polotoku, Poljski, Slovaški ter Bosni in Hercegovini. Sledi stevard ali stevardesa, ki je izjemno popularen izbor po vsej Severni Ameriki, pa tudi v Braziliji.

Tretji najbolj zaželeni poklic med mladimi pa je model, ki prevladuje v Evropi, severni Afriki, nekaterih državah Bližnjega vzhoda ter na Tajskem in v Indoneziji. Tem trem pa po vrsti do desetega mesta po priljubljenosti sledijo psiholog, vplivnež, zdravnik, učitelj, odvetnik, gasilec in podjetnik. Seveda gre za povpraševanje obeh spolov.

Slovenci in večina Evropejcev bi bili modeli

Sanjski poklic Slovencev je nekako usklajen z evropskimi predstavami. Na prvem mestu je v večini evropskih držav model. Tako je tudi pri nas in v prav vseh naših sosednjih državah.

V Bosni in Hercegovini, na Irskem in v Veliki Britaniji ter na Portugalskem in v Španiji je najbolj iskan poklic pilot. Za mlade na vzhodu Evrope – v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji – pa tudi v San Marinu, pa je to učitelj. V treh državah – na Cipru, Malti in v Bosni in Hercegovini – mladi najbolj iščejo informacije kako postati influencer. Od ostalih evropskih držav pa se razlikujejo še Črnogorci, ki so izbrali glasbenika, ter Moldavci, kjer je najbolj zaželen poklic med mladimi detektiv.

Izbor sanjskega poklica v Afriki je precej pisan. Na prvem mestu pa je poklic pilota, ki se je najvišje uvrstil v 14 državah, med njimi v Keniji, Tanzaniji in Zimbabveju. V najbolj naseljeni državi na celini, Nigeriji, je poklicna izbira številka ena bloger, medtem ko v Južnoafriški republiki večina mladih sanja o življenju vplivneža.

Tudi v Aziji je pilotiranje najbolj priljubljena poklicna izbira, saj je na prvem mestu v kar 25 državah, med drugim v Indiji, na Japonskem, v Južni Koreji, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih. Model, odvetnik in pisatelj se prav tako večkrat pojavijo na tej celini, na Kitajskem pa je najbolj priljubljen sanjski poklic novinarstvo.

Medtem ko v celotni Severni Ameriki (Kanada, Mehika in ZDA) za sanjski poklic velja stevardesa/stevard, pa so bili rezultati v Južni Ameriki različni, brez prevladujočih favoritov. V Braziliji je sanjska izbira stevardesa, medtem ko v sosednji Argentini mladi sanjajo karieri poklicnega kuharja. Med izbranimi sanjskimi poklici pa so tudi vplivnež, učitelj in celo nogometni trener (v Paragvaju).

V največji državi Oceanije, Avstraliji, je najbolj priljubljena poklicna izbira psiholog. Pri njihovih “sosedih”, Novozelandcih in na Papui Novi Gvineji je to pilot, medtem ko so se na prvem mestu v štirih različnih manjših otoških državah znašle stevardese, v treh pa fotograf. Na spisku posameznih držav pa so še zdravnik, pravnik, pa tudi pisatelj, YouTuber in pevec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje