Šarec: Če bi Jezus njih videl, bi dvakrat premislil, če je vredno iti na križ

Slovenija 21. Okt 202310:32 30 komentarjev
Marjan Šarec
Uroš Kokol/N1

Obrambni minister Marjan Šarec meni, da je resničnostna dokumentarna serija Vojak v akciji dobra za promocijo Slovenske vojske. Ob tem pa se je odzval tudi na kritike iz NSi, ki je zaradi tega sklicala komisijo državnega zbora za nadzor javnih financ. "Iskreno moram povedati, da ko se udeležim komisij, ki jih vodi Nova Slovenija in tam poslušam nebuloze, se vprašam, ali je vse skupaj vredno živcev in truda," je zapisal v objavi na Facebooku.

Ta teden je veliko prahu dvignila novica, da bo ministrstvo za obrambo snemalo resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji. Ministrstvo je na javnem naročilu za serijo dobilo dve ponudbi, pri čemer je cenejšo ponudbo v višini 777.140 evrov z DDV izločilo kot nedopustno, saj ponudnik ni oddal zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe in zahtevanih referenčnih potrdil, prav tako ne dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Na javnem razpisu je bilo tako izbrana Družba Akademija Ris, ki je oddala ponudbo v višini nekaj manj kot dva milijona evrov z DDV.

Razpis, ki sicer še ni zaključen, saj teče še pritožbeni rok, je tako v javnosti kot na političnem parketu privzdignil kar nekaj obrvi, v opozicijski NSi pa so ob tem zahtevali sklic seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ. Ta je v petek sprejela sklep, s katerim poziva Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), da zaradi suma korupcije in kršitve integritete v primeru javnega razpisa za snemanje vojaškega resničnostnega šova uvede postopek.

Šarec: NSi je spet napadla s svojim cenenim populizmom

Na Facebooku se je danes z daljšo objavo odzval tudi obrambni minister Marjan Šarec. Kot je zapisal, je včeraj “farizejska stranka NSi spet skočila na prvo žogo” in ga povabila na komisijo za nadzor javnih financ, da bi mu očitali, kako je s predvidenim projektom oddaje o življenju vojaka vse narobe. “Ker njih samo skrbi za javne finance in niti pod razno nimajo drugih ciljev. Napadli so spet s svojim cenenim populizmom, tako kot smo že navajeni,” je dodal. Ob tem je tudi spomnil, da je NSi v komisiji edina opozicijska stranka in ima večino.

“Ljudje pač reagiramo tako, kot preberemo v medijih. Če rečejo, da je nekaj dobro, bomo tudi ljudje rekli enako, v nasprotnem primeru bomo neko stvar skritizirali do konca. Seveda ima lahko vsak svoje mnenje in prav je, da ga ima. Vendar je pa malo za lase privlečeno, ko mi farizejska stranka razlaga, da so bile poplave. Če kdo ve, da so bile, vem to sam, ve Slovenska vojska,” je še zapisal minister.

Dodal je, da so ga v življenju doslej pri vsaki stvari ustavljali in spraševali, ali je tega in onega treba. “Ne boste verjeli, da so me tudi lani, ko je bil požar na Krasu in letos v ujmah in poplavah nekateri prepričevali, da naj ne hodim na teren, ker ‘vse laufa’. Pa ni bilo vedno tako. Če bi vedno poslušal ljudi, ki na prvo žogo skočijo in rečejo, da je nekaj slabo in se ne splača, in podobno, ne bi prišel nikamor. No, pa iskreno povedano, tudi vojske ne bi bilo tako hitro in v takem obsegu na terenu, kar danes vsi tako hvalijo, razen tistih seveda, ki so bili proti temu. Rečeno mi je bilo ‘ni treba, zmoremo’ itd.”

Slovenska vojska odpravlja posledice neurja na Koroškem
Slovenska vojska/Twitter

Minister Šarec je še zapisal, da so imeli številni pomisleke tudi takrat, ko so naredili dan Slovenske vojske v Stožicah, čeprav je bila ta prireditev na koncu “lepa, obiskana in gledana”. “Pa prireditev ni bila zastonj, da se razumemo. Kaj pa je danes zastonj? Nič. Še solidarnost po poplavah je hitro ugasnila in se je že začel prepir,” je še dejal.

“Zato me lahko v komentarjih popljuvate do konca in mi pišete vse sorte, vendar sem prepričan, da promocijo potrebujemo. Tudi v drugih državah je tako. V preteklosti smo milijone zmetali za neke kampanje o Slovenski vojski, a so šle vse mimo nas. Za kampanjo Ponosni nase, na primer, je šlo milijon evrov, a ne vem, koliko ljudi je videlo tiste spote in plakate. A takrat ni nihče skakal v zrak,” je svojo odločitev o snemanju serije še razložil Šarec.

Minister je prepričan, da bo ta serija, če sploh bo, gledana in vsak jo bo lahko ocenil. “Če bi bila pa res tako slaba ideja, mi ljudje ne bi pisali v zasebna sporočila in spraševali, kje se lahko prijavijo,” je še zapisal v objavi na Facebooku.

A po njegovih besedah v Sloveniji “radi skačemo na prvo žogo”. “Samo to bom rekel, zame je Slovenska vojska sveta stvar in zato jo je treba prikazati v pravi luči in takšen je tudi namen promocije.”

Slovenska vojska bo – tako Šarec – v naslednji ujmi spet “na polno” pomagala na terenu skupaj z gasilci in civilno zaščito. “Tudi sam bom vedno zraven, čeprav moram iskreno povedati, da ko se udeležim komisij, ki jih vodi Nova Slovenija in tam poslušam nebuloze, se vprašam, ali je vse skupaj vredno živcev in truda. Če bi Jezus njih videl, bi dvakrat premislil, če je vredno iti na križ,” je bil še oster Šarec. Ob tem se je vprašal, ali se bo NSi zaradi poplav na evropskih volitvah odrekla predvolilni kampanji in plakatom in bodo ta denar namenili ljudem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje