Šarec na Kosovu izpostavil pomembnost dialoga med Prištino in Beogradom

Slovenija 22. Dec 202318:10 0 komentarjev
Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X

Slovenija je močna zagovornica približevanja držav Zahodnega Balkana EU, saj je slednje edino zdravilo za tenzije na tem območju, je ob obisku pri slovenskem kontingentu na Kosovu dejal obrambni minister Marjan Šarec. Prav tako Slovenija ostaja močna zagovornica dialoga Priština - Beograd. Dobro bi bilo, da bi ta obrodil sadove, je poudaril.

Obrambni minister Marjan Šarec, ki se trenutno mudi na Kosovu, je danes obiskal pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta ter se sestal s poveljnikom Kforja, turškim generalmajorjem Özkanom Ulutasom.

S slednjim sta med drugim spregovorila o varnostni situaciji na tem območju. Enotna sta bila v oceni, da je dobro, da se nadaljuje dialog Priština – Beograd. Septembrsko zaostrovanje razmer na Kosovu je bilo namreč vznemirjujoče in velik izziv tudi za Kfor, je po srečanju v izjavi slovenskim novinarjem dejal Šarec.

“Zagotovo nas je vse to navedlo na drugačno razmišljanje oziroma do tega, da je treba na Zahodnem Balkanu vedno pričakovati razvoj dogodkov, ki ga nisi predvidel,” je izpostavil.

Slovenija ostaja močna podpornica dialoga med Prištino in Beogradom

Ob tem je Šarec zatrdil, da Slovenija ostaja močna podpornica tako dialoga med Prištino in Beogradom kot tudi približevanja držav Zahodnega Balkana EU. “Te države so seveda še daleč od tega, da bi vstopile v Evropsko unijo, a treba je začeti pogajanja v tistih državah, ki so dobile status kandidatke,” je ocenil.

Kot je opozoril, imata namreč tako Rusija kot Kitajska svoje interese povsod, kjer je vakuum. Ta po Šarčevi oceni obstaja tam, kjer ni EU in Nata. Prepričan je, da je treba narediti vse za odpornost na takšne izzive. V Sloveniji je tako po njegovem treba vlagati v kibernetsko varnost, na območju Kosova in celotnega Zahodnega Balkana pa je tako gospodarsko kot politično nujen vstop v EU.

“Politična rešitev bo potrebna in te države se je nadejajo. Dlje, ko se ta rešitev odmika, več je vakuuma, več je priložnosti za to, da Rusija izkorišča situacijo za svoje interese,” je opozoril obrambni minister. Ob tem je ocenil, da je v luči aktualnih razmer tudi Kfor pomemben dejavnik stabilnosti in miru.

Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X

Na Kosovu trenutno 101 vojak

Na Kosovu je sicer Slovenska vojska že nekoliko okrepila število svojih pripadnikov, trenutno se tam nahaja 101 slovenski vojak. Šarec je ob robu obiska pri vojakih na Kosovu zatrdil, da Zahodni Balkan ostaja prioriteta za Slovenijo, ki v zunanji politiki deluje usklajeno. “Naša naloga je, da državam pomagamo pri približevanju evropskim integracijam in zvezi Nato, zato tudi povečujemo našo prisotnost. A tega ne smemo gledati zgolj s stališča vojaške prisotnosti, ampak tudi politične prisotnosti,” je poudaril.

Kot je še povedal, je tudi generalmajor Ulutas v današnjem pogovoru izrekel pohvalo slovenskim vojakom. Ti so na Kosovu izjemno cenjeni, tudi zaradi poznavanja lokalnih navad, okolja in jezika, slovenski državljani pa so lahko ponosni na njihovo delo, je zatrdil Šarec.

V luči nedavnega prevzema letala Spartan pa je Šarec v odgovoru na novinarsko vprašanje zatrdil še, da pripadniki kontingenta upravičeno pričakujejo možnost prevoza s slovenskim letalom. “Bilo bi res malce nedostojno, da smo sprejeli to letalo v naše vrste, ga krstili, potem pa bi se naše pripadnice in pripadniki domov peljali s tujimi silami,” je sklenil.

Marjan Šarec na Kosovu Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X
Marjan Šarec na Kosovu Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X
Marjan Šarec na Kosovu Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X
Marjan Šarec na Kosovu Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X
Marjan Šarec na Kosovu Marjan Šarec na Kosovu
Foto: Ministrstvo za obrambo/X

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!