Šarec: Za nabavo zaščitne opreme niso bile pristojne blagovne rezerve

N1 video 10. Jan 202214:13 > 20:32 5 komentarjev
preiskovalka
Matija Sušnik/DZ

Na današnji koalicijski preiskovalni komisiji o nabavi zaščitne opreme je pričal nekdanji premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Poslance je zanimala tudi nabava zaščitne opreme ob začetku epidemije. "Prazna skladišča so mit," je za N1 STUDIO poudaril Šarec in dodal, da so se navedbe o praznih skladiščih izkoristile za nepotrebne nabave zaščitne opreme. Na preiskovalni komisiji pa je pojasnil, da so bili za nabavo zaščitne opreme pristojni zavodi in ne blagovne rezerve.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je pričal pred koalicijsko preiskovalno komisijo, ki preiskuje nabave zaščitne opreme. Poslanci pod vodstvom predsedujoče komisiji Suzane Lep Šimenko (SDS) ugotavljajo morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za gospodarnost in pravočasnost nabav naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme. Vlada namreč trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Šarca pustili prazna skladišča.

Na te odčitke Šarec odgovarja, da gre za mit. “Če oni pravijo, da so Dražgoše mit, jaz pravim, da so prazna skladišča mit,” je Šarec pred začetkom preiskovalne komisije povedal v oddaji N1 STUDIO. Spomnil je, da je koalicija svojo preiskovalno komisijo o nabavah zaščitne opreme ustanovila po tem, ko je preiskovalno komisijo o upravljanju epidemije covida-19 najprej napovedala opozicija.

Poudaril je, da ta skladišča niso bila namenjena zaščitni opremi. V tistem obdobju so bili namreč zdravstveni zavodi zadolženi za to, da sami nabavijo zaščitno opremo, je pojasnil Šarec in pri tem spomnil na pričanje takratnega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra pred to parlamentarno preiskovalno komisijo. Trditve o praznih skladiščih so po Šarčevi oceni namenjena temu, da z njimi opravili nepotrebne nakupe opreme. “Vemo, kako je bilo z ventilatorji,” je dodal.

Kot neresnične je zavrnil navedbe, da vlada pod njegovim vodstvom ni napela vseh sil pri obvladovanju epidemije. 6. marca so prepovedali dostop do domov za starejše, odpovedali so koncert Andrea Bocellija in tekmovanje smučarskih skakalcev v Planici, je naštel Šarec. Sodelovati so želeli tudi v skupnem evropskem naročilu, a se je izkazalo, da gre za prevaro, je dodal nekdanji premier.

“Takrat o virusu nismo vedeli skoraj nič. Danes, ko imamo že peti val, pa vidimo, da je vlada marsikdaj zaspala. Gre za dve popolnoma neprimerljivi situaciji. Prazna skladišča so seveda mit,” je še povedal Šarec.

Šarec: Za nabavo zaščitne opreme so bili pristojni zavodi

Zaslišanje pred preiskovalno komisijo je Šarec ob začetku ocenil kot absurdno, glede na dogajanje po zaprisegi sedanje vlade. Opozoril je na trenutno veljavne ukrepe in jih primerjal z ravnanjem svoje vlade ob začetku epidemije. “Danes imamo pa več kot 5000 smrti zaradi covida-19, pa epidemija ni razglašena,” je dejal Šarec in dodal: “Vsako obdobje vladanja je ključno primerjati z drugimi, tudi s sedanjim.”

Ponovil je, da skladišča oziroma blagovne rezerve niso bila namenjena zaščitni opremi, temveč so bili za to pristojni zavodi sami. “Ustvaril se je mit o praznih skladiščih, da se je lahko kupovala oprema prek blagovnih rezerv,” je dejal.

preiskovalka
Matija Sušnik/DZ

“Ukrepalo se je skladno z zakonodajo in poznavanjem virusa”

Epidemija je bila razglašena marca 2020 skladno z zakonom o nalezljivih boleznih. Pristojnost je imel minister za zdravje, ki je to storil na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). “Delali smo tako, kot nam je narekovala zakonodaja in poznavanje virusa,” je dejal. Nekdanji premier je pojasnil, da se je medresorska delovna skupina oblikovala 27. januarja, svet za nacionalno varnost pa se je sestal 24. februarja. Na tem sestanku so bile prisotne vse ključne institucije, na tem sestanku pa so se odločili tudi, da se sprostijo blagovne rezerve in da se jih obnovi, je navedel Šarec. Nato se je svet za nacionalno varnost ponovno sestal 9. marca, na tem sestanku sta bila prisotna tudi Janez Janša in Borut Pahor. Sklenili so, da bo ministrstvo za finance sprostilo sredstva za nabavo zaščitne opreme in da se Slovenija pridruži evropskemu javnemu naročilu, je navedel Šarec. “Glede na situacijo, ki jo imamo danes, bi po vašem moral zasedati vsak dan,” je dodal.

Šarec je bil prvič s koronavirusom seznanjen januarja 2020. Seznanilo ga je ministrstvo za zdravje, je odgovoril na vprašanje predsedujoče Lep Šimenko. “Ukrepi so se sprejemali po zakonu, ne tako kot danes na vladi,” je rekel. Glavno nalogo je imelo ministrstvo za zdravje, ki je preverilo, koliko je razpoložljivega kadra in kapacitet.

Delovala je zgolj ena medresorska delovna skupina. Na začudenje Lep Šimenko, zakaj zgolj ena, je Šarec odvrnil, da ena delovna skupina, v katero so vključeni vsi, pripomore k jasnejši komunikaciji.

Lep Šimenko je opozorila tudi na kratke seje vlad. “Seveda so bile seje vlade kratke, saj sem zahteval, da pridejo stvari na sejo usklajene,” je odgovoril Šarec. “Dolžina seje vlade še ne določa, da bo delo kakovostno in da bodo sprejete dobre rešitve,” je rekel in izpostavil, da so seje trenutne vlade na Brdu pri Kranju precej dolge. Po njegovih besedah je takrat na podlagi zakona o nalezljivih boleznih o upravljanju epidemije odločalo resorno ministrstvo, sedaj pa mora odločitve sprejeti celotna vlada.

preiskovalka
Matija Sušnik/DZ

O pomanjkanju zaščitne opreme v javnih zdravstvenih zavodih je bil obveščen proti koncu delovanja vlade. Iskali so rešitve, pristopili so tudi k skupnemu evropskemu naročilu, je dejal. Zakaj se vlada ni odločila za centraliziran nakup zaščitne opreme prek blagovnih rezerv, je zanimalo Lep Šimenko. “Držali smo se zakonov,” je odgovoril Šarec. Blagovne rezerve so imele po navedbah Šarca zgolj nujno količino opreme, ki bi jo sprostili v primerih, kot je epidemija.

Vlada je spremljala dogajanje v tujini

Poslanko SMC (stranka Konkretno) Moniko Gregorčič je zanimala reakcija Slovenije na izbruh koronavirusa v italijanskem Bergamu. “Ne drži, da nismo spremljali situacije,” je odgovoril Šarec.

Za blagovne rezerve je že tretji mandat zadolžen minister Zdravko Počivalšek, je opozoril Franc Trček (SD). Zanimalo ga je, ali je Šarca z usposobljenostjo blagovnih rezerv seznanil Počivalšek. “Ne, ravnali smo po zakonodaji,” je odvrnil Šarec. Dodal je, da nikoli niso imeli namena nakupovati prek blagovnih rezerv. Trček je še navedel, da so imele blagovne rezerve v zalogah tako majhno količino zaščitne opreme, da bi  omogočala zgolj delovanje manjšega zdravstvenega doma.

Diplomatske depeše so sovpadale z medijskim poročanjem o dogajanju v Wuhanu, je še povedal Šarec. Vedelo se je, da se na Kitajskem nekaj dogaja. Zadeve se niso dogajale iz dneva v dan, ampak iz ure v uro, bolj aktivno pa je dogajanje postalo s širjenjem virusa v Italijo, je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje