Stranka SD na predsedniških volitvah ne bo imela svojega kandidata

Slovenija 22. Avg 202218:38 > 22:55 1 komentar
Tanja Fajon
PROFIMEDIA

Predsedstvo SD je sprejelo odločitev: stranka na predsedniških volitvah ne bo nastopila s svojim kandidatom. Prav tako je sklenilo, da vsaj v prvem krogu volitev v SD ne bodo podprli nobenega kandidata.

Predsedstvo Socialnih demokratov je na današnji seji z veliko večino sprejelo sklep, da stranka na predsedniških volitvah ne bo imela svojega kandidata. Strinjalo se je tudi, da v prvem krogu volitev ne bodo podprli nobenega kandidata. Odločitev, kako bodo glasovali, bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon prepustili članicam in članom stranke, ki se bodo po njenem prepričanju dobro odločili. Ni pa izključila možnosti, da bodo pred morebitnim drugim krogom predsedniških volitev Socialni demokrati kateremu od dveh kandidatov vendarle izrekli podporo.

Kot razlog, da se za podporo niso odločili že sedaj, je Fajon navedla, da na levi sredini obstaja več dobrih kandidatov in se niso želeli posebej opredeliti za enega od njih. Izpostavila je tudi, da so se na SD za podporo obrnili kar štirje kandidati, ki so že najavili kandidaturo.

Napoved Tanje Fajon izpred dveh mesecev, da bodo Socialni demokrati na predsedniških volitvah nastopili s svojim kandidatom, se torej ne bo uresničila. Tedaj je Fajon željo kandidatke Gibanja Svoboda za predsednico republike Marte Kos, da bi jo podprli tudi koalicijski stranki SD in Levica, zavrnila z besedami, da se za stranko s takšno tradicijo in lokalno mrežo, kot ju ima SD, spodobi, da ima na predsedniških volitvah svojega kandidata oziroma kandidatko. “O tem se intenzivno pogovarjamo in verjamem, da bomo našli dobrega svojega kandidata,” je dodala.

Predlog Fajon, da stranka SD na predsedniških volitvah nastopi s svojim kandidatom, je nato prejšnji mesec podprlo predsedstvo stranke. Med vodilnimi Socialnimi demokrati pa je bilo mogoče slišati tudi ocene, da je njihova predsednica svojo napoved preveč trdno izpostavila. “Dvomim, da bi se nam samostojni nastop, če nam ne bo uspelo najti res dobrega kandidata, obrestoval,” je dejal eden naših sogovornikov.

Fajon je svojo napoved pred dobrim tednom dni v izjavi za N1 nekoliko omehčala. “Še vedno si želim, da bi stranka SD imela svojega kandidata za predsednika republike, a če ne bomo imeli dovolj močnega kandidata in glede na to, da nas za podporo prosi več že znanih kandidatov in kandidatk, dopuščam tudi možnost, da bi svojim volilcem dejali, naj glasujejo po lastni presoji in vesti,” je dejala. To se je na današnji seji predsedstva SD tudi uresničilo.

Ali torej odsotnost kandidata SD na predsedniških volitvah pomeni, da stranka ni tako močna in vplivna, kot je poudarjala pred dvema mesecema, smo danes vprašali Tanjo Fajon. Vendar ta vztraja:  SD je močna stranka s široko mrežo na terenu, kar se bo pokazalo tudi na lokalnih volitvah. “Naši napori bodo letos usmerjeni na lokalne volitve, naša ambicija je, da na njih dosežemo dober rezultat,” je dejala.

Ob tem je Fajon povedala, da pogovori, ali bo stranka v Ljubljani nastopila s svojim županskim kandidatom, še potekajo. ”Nikakor se ne zavzemamo, da bi tako v Ljubljani kot v drugih mestnih občinah podprli kandidate, ki niso naši člani,” je poudarila in zanikala informacije, da se v Ljubljani pogovarjajo o podpori Zoranu Jankoviću.

Socialni demokrati so sicer v preteklih dneh evidentirali veliko število kandidatov za predsednika republike, kar 71. Po besedah Fajon bi, če bi kdo od njih dal soglasje h kandidaturi in bi tudi užival podporo stranke, v SD nastopili s svojim predsedniškim kandidatom. “Imeli smo veliko pogovorov z resnimi evidentiranimi kandidati, a je prevladala odločitev, da je morda bolje, da se letos osredotočimo na lokalne volitve,” je dodala. Kot najmočnejšega možnega kandidata za predsednika republike so v delu Socialnih demokratov v preteklih dneh izpostavljali evropskega poslanca Milana Brgleza, a naj navdušenje nad njim – tudi zaradi njegovega relativno kratkega članstva v SD – vendarle ne bi bilo prav veliko. Predvsem pa se Brglez v predsedniško tekmo ni želel podati. Po navedbah nekaterih naj bi bil glavni razlog, ker tako rekoč ne bi imel možnosti za izvolitev. Tako je Brglez vztrajno poudarjal, da ima še dovolj ambicij na sedanjem položaju evropskega poslanca. Po besedah naših virov pa naj bi v prihodnjih dneh dal soglasje, da na volilnem kongresu SD 8. oktobra kandidira za podpredsednika stranke.

Ali soglašajo s kandidaturami, naj bi se evidentirani kandidati za vodilne položaje v stranki sicer izrekli do prihodnjega torka. Fajon je soglasje h kandidaturi za predsednico SD danes že podala. Poleg nje naj bi bili za mesto predsednika oziroma predsednice stranke evidentirani še trije oziroma štirje kandidati. Med njimi naj bi bil tudi vodja poslanske skupine Jani Prednik, ki se je na prejšnjem volilnem kongresu stranke s Fajon že pomeril za vodenje SD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje