Vodstvo RTVS pred ponedeljkovo stavko: Pogovori o dopisniški mreži še potekajo

Slovenija 17. Jun 202213:23 > 14:07 0 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Po tem ko je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough programskemu svetu predlagal ukinitev nekaterih dopisništev v tujini in je stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV napovedal nadaljevanje stavke, je vodstvo RTVS danes sporočilo, da pogovori o spremembah v dopisniški mreži še potekajo.

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na informacije o predlogu ukinitve nekaterih novinarskih dopisništev v tujini. Po njihovih besedah gre za “očitke v javnosti” v zvezi z načrtovanimi spremembami dopisniške mreže, ki so se pojavili po tem, ko je generalni direktor programskemu svetu posredoval smernice o tem, kako naj bi ta bila v tujini v prihodnjih letih posodobljena in usklajena s spremenjenimi okoliščinami v mednarodnem okolju. Vodstvo je ob tem poudarilo, da pogovori o spremembah še potekajo.

Kot je sporočilo vodstvo, je komisija v izhodiščih, ki jih je pripravila na podlagi analiz obstoječe dopisniške mreže v tujini, analize tujih dopisniških mrež članic EBU ter analiz lastnih programskih potreb, v razpravo predlagala počasno uvajanje določenih posodobitev in sprememb, ki bi dolgoročno lahko pozitivno vplivale na še bolj optimalno delovanje dopisniške mreže v tujini.

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough naj bi pri svojem predlogu upošteval večino izhodišč komisije, nekaj vprašanj, ki so še ostala odprta iz objektivnih razlogov, pa je označil kot “zamrznitev”, dokler s komisijo ne doseže dogovora, kako zadevo najbolj ustrezno rešiti. Programski svet se bo sicer na ponedeljkovi seji seznanil z dosedanjimi načrti za posodobitev dopisniške mreže, hkrati pa bodo nadaljevali pogovore in usklajevanje med komisijo in vodstvom, s čimer želijo optimizirati mrežo dopisnikov v tujini, ki je ena najpomembnejših konkurenčnih prednosti RTV Slovenija, so še pojasnili.

Do načrtovanih sprememb, ki naj bi med drugim vključevale ukinjanje dopisništev v Berlinu, Rimu in Moskvi ter krčenje števila dopisnikov v Bruslju, je kritično Društvo novinarjev Slovenije, ki je prepričano, da to kaže na nerazumevanje pomena RTV Slovenija kot javnega medija, ki obvešča tudi o dogodkih v tujini. K ponovnemu premisleku je vodstvo nacionalne RTV pozvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, sicer tudi sama nekdanja dopisnica iz Bruslja, ki je v pismu vodstvu hiše opozorila, da brez zunanjepolitičnih dopisništev in obveščanja javnosti o dogajanju v Evropski uniji in svetu ni celostnega informativnega programa.

V ponedeljek na RTV znova stavka: “Generalni direktor zavaja”

Kot smo poročali, predlaganim spremembam nasprotuje tudi koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV pa se je odločil, da bo v ponedeljek, 20. junija, nadaljeval stavko v programih RTV, saj bo programski svet ta dan razpravljal o omenjenem predlogu generalnega direktorja. Na dan stavke nameravajo organizirati tudi javni shod pred državnim zborom na Trgu republike in zahtevati ukrepanje s strani zakonodajalcev.

“V stavkovnem odboru smo bili nad novico šokirani, saj predlagano zapiranje dopisništev v Moskvi, Berlinu, Bruslju ter v Rimu in Vatikanu pomeni dokončen izbris Informativnega programa, nadaljnje krnjenje zunanjepolitičnih vsebin na javnem RTV in uničevanja poslanstva javnega medija,” je zapisala Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Kot smo poročali, se je vodstvo RTVS na napoved odzvalo s presenečenjem in obžalovanjem.

Polno podporo stavkajočim na RTV so danes izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “Odhajajo novinarke, odhajajo novinarji, spremljamo nesprejemljive oddaje, napovedujejo se ukinitve dopisništev po svetu. Opozorila novinarjev in novinark, delavk in delavcev ostajajo preslišana,” so izpostavili v ZSSS, kjer “z ogorčenjem spremljajo teptanje nacionalnega medija in vseh zaposlenih”.

Stavkovni odbor je prav tako zavrnil navedbe generalnega direktorja, da bo zaradi ponedeljkove stavke okrnjen informativni program Televizije Slovenija. Vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Alenka Potočnik je dejala, da sindikalna stran ni prekinila pogajanj, kot trdi generalni direktor. Še vedno namreč čakajo na vabilo na naslednji sestanek, ki ga mora sklicati delodajalska stran. Ker napredka ni ne pri pogajanjih, ne pri ureditvi alarmantnih razmer, predvsem v informativnem programuTVS, se je stavkovni odbor odločil za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, o čemer so seznanili tudi vodstvo RTVS, je dejala Potočnik. “Stavko smo napovedali že 13. maja, začeli 23. maja in je nismo preklicali, zato generalni direktor zavaja, da smo v času pogajanj napovedali stavko,” je dodala. Sporočilo generalnega direktorja o ponedeljkovem skrajšanju informativnih oddaj prvega programa TVS je njegova odločitev, je dejala članica pogajalske skupine Ksenija Horvat in dodala, da “nima zakonske podlage, da odreja vsebino programa”, saj je oblika stavke v izključni pristojnosti stavkajočih. “Zavzemamo se za neokrnjen, neskrajšan program, direktor pa za izredne razmere,” je dejala.

Generalni direktor je v zvezi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi izdal navodilo, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ker bo to podlaga za neizplačilo njihovih plač. “Njegovo rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila, je nezakonito,” je dejala Potočnik. Generalni direktor želi s temi grožnjami zaposlene odvrniti od stavke, meni Milinković, ki napoveduje, da bo v primeru uresničitve te grožnje plače zaposlenim pokril sindikat. Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, pa bo zoper vodstvo podal prijavo na delovnopravno sodišče, “ker so kazensko odgovorni za preprečevanje in oviranje stavke,” je dodala Horvat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!