SDS ostro nad koalicijo, Janša govori celo o diktaturi

Slovenija 17. Apr 202416:33 26 komentarjev

Prvak SDS Janez Janša in vodja poslanske skupine Jelka Godec sta na novinarski konferenci predstavila stališče največje opozicijske stranke do ravnanj vladne koalicije in predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Godec je tako ocenila, da je v parlamentu umrla pravna država, Janša pa, da se v njem posnemajo prakse ljubljanskega mestnega sveta.

Dogajanje v državnem zboru (DZ) je danes v znamenju proceduralnih zapletov. V SDS in NSi so namreč izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Zato sta stranki želeli s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o predlogih. Izredna seja državnega zbora je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. Ob 14. uri so vendarle potrdili dnevni red seje, vendar so se proceduralni zapleti nadaljevali. V SDS so napovedali, da bodo 4. in 6. točko dnevnega reda, ki obravnava omenjena predloga referendumov, obstruirali. Obstrukcijo 6. točke, pod katero bodo obravnavali predlog referenduma o konoplji, so napovedali tudi v NSi.

Godec: Nemi, gluhi in slepi koalicijski valjar tepta pravno državo

“Nemi, gluhi in slepi valjar Svobodnjakov, s pomočjo Levice in SD, tepta pravno državo v DZ že nekaj časa,” je ob tem dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in dodala, da želi Svoboda “tudi s kršitvami poslovnika in ustave” svoje referendumske postopke spraviti na en referendumski dan, to je skupaj z evropskimi volitvami.

Pri tem je izpostavila dogajanje na seji matičnega delovnega telesa za zdravstvo, kjer so obravnavali predlog posvetovalnega referenduma glede konoplje. “Na seji je podpredsednik odbora Premik dopustil, da je Svoboda vložila amandmaje, s katerimi je spremenila naziv referenduma, eno vprašanje pa spremenila v dve referendumski vprašanji, ki sta vsebinsko popolnoma drugačni od prvotnega in se o teh predlogih sploh ni glasovalo, podpredsednik pa se je enostavno odločil, da so amandmaji sprejeti,” je dejala.

Dodala je še, da se je to zgodilo en teden po tem, ko je na seji, na kateri so želeli vložiti amandma glede referendumskega vprašanja o zakonski ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, predsednica tega istega odbora dejala, da v fazi, ko referendumsko vprašanje obravnava odbor, vlaganje amandmajev ni možno. “Naša opozorila niso zalegla. Dvojni vatli, predsednica odbora za zdravstvo pred dvema tednoma pravi, da amandmaji niso možni, potem pa njen podpredsednik pravi, da so amandmaji možni, celo na takšen način, da vsebinsko posežejo v predlog,” je bila kritična.

Godec je dodala, da so že prej opozarjali na kršitve poslovnika in da “do tega prihaja zlasti, ko gre za predloge SDS. Prišli smo tako daleč, da se bodo sprejemali sklepi, da opozicija v državnem zboru ne sme več razpravljati”.

Na enem od odborov so celo omejili razpravo o njihovem predlogu. “Ko sklicujemo nujne seje odborov, predsedniki ne želijo povabiti k razpravi tistih, ki jih mi želimo, ampak sami odločijo o povabljenih,” je še naštela Godec. “Takšnih primerov je še več, kar le potrjuje, da je v državnem zboru umrla pravna država, je še dejala.

jelka godec
Foto: Egon Parteli/N1

Janša: Redna srečanja med premierjem in Jankovićem pripeljala do vse več posnemanj

Predsednik SDS Janez Janša pa je med drugim dejal, da se še nikoli v zadnjih 30 letih ni zgodilo, da bi se kršitve poslovnikov in parlamentarnih postopkov pri bistvenih stvareh koncentrirale v tako kratkem času. “Trenutno se srečujemo s štirimi oziroma petimi tovrstnimi kršitvami in manipulacijami, ki jih težko pripišemo zgolj neznanju in nepoznavanju tistih, ki prvič sedijo v klopeh DZ,” je dejal.

Državni zbor po Janševem mnenju posnema razprave v ljubljanskem mestnem svetu, kjer da lahko župan Zoran Janković s koalicijsko večino kadarkoli prekine razpravo, če mu ta ni po volji. “Očitno so redna srečanja med premierjem in Jankovićem pripeljala do vse več posnemanj,” je ocenil.

“Bilo je že nekaj poskusov, ko so predsedujoči predvsem iz Gibanja Svoboda skušali preprečiti razpravo, kar smo najprej dobronamerno obravnavali kot neizkušenost. Zdaj pa gre za eklatantno in nevarno kršitev, tako poslovnika kot dosedanje parlamentarne prakse,” je prepričan Janša.

Posvetovalno referendumska manija

Dotaknil se je tudi, kot jo je poimenoval, “posvetovalno referendumske manije”. Kot je povedal, so v SDS pred časom predlagali, da bi na volilni dan izpeljali tudi referendum o drugem bloku krške nuklearke, pa so jih v koaliciji prepričali, da tako pomembno odločanje zasluži svoj referendumski dan, zato so predlog umaknili. Dodal je, da se črnilo na njihovem predlogu za umik ni še niti dobro posušilo, že je začela koalicija vlagati predloge za posvetovalne referendume.

“Malo poniglavo je, da najprej nekoga prepričaš, da nimamo referenduma o nečem, o čemer obstaja velika politična enotnost, hkrati z volitvami, potem pa sam predlagaš take referendume, za katere misliš, da bodo povečali udeležbo na volitvah in koristili tudi pri zbiranju glasov za kandidate za evropski parlament za vladne stranke,” je dejal Janša.

Dodal je še, da bo referendum o zakonu o pomoči pri končanju življenja zavajanje volilcev, saj tega z zakonom ni mogoče urediti, ker bi bilo v nasprotju z ustavo, v kateri piše, da je človekovo življenje nedotakljivo. “Dopovedati jim skušamo, da se z glavo ne da skozi ustavni zid. Ampak ker je nekdo dobil večino v državnem zboru, misli, da lahko počne karkoli. To so nevarne stvari, ki vodijo v stanje, ki ni ustavno in se mu reče diktatura,” je prepričan.

janez janša
Foto: Egon Parteli/N1

Neustanovitev preiskovalne komisije: Votli izgovori in kazenska odgovornost

Godec in Janša sta opozorila tudi na predlog državnega sveta o parlamentarni preiskavi o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar in financiranju Gibanja Svoboda.

“Državni zbor mora po poslovniku brez glasovanja ustanoviti preiskavo,” je opozorila Godec, predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič pa točke ni dala na sejo, čeprav bi jo po rokih že morala. Janša v tem vidi “eklatantno opustitev dolžnega ravnanja” po kazenski zakonodaji.

“Z zelo votlim izgovorom se preprečuje ali zavlačuje ustanovitev parlamentarne komisije, ki koaliciji ni všeč. To je orodje opozicije ter drugih organov in takšne stvari se morajo izpeljati, ne pa zavlačevati s praznimi izgovori. S tem – v tem primeru gre za predsednico državnega zbora – neposredno kršijo pooblastila, ki jih imajo. Po mojem mnenju gre tudi za kazensko odgovornost,” meni Janša. A ker je v tem primeru prizadet državni svet, morajo oni odločiti, kako bodo ukrepali, je dejal.

“Sprašujemo, koliko ima dejanje koalicije legitimnost, ker gre za eklatantno kršenje pravil,” je še pristavil Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje