Klakočar Zupančič: Pravna država bi umrla, če bi posegla v odločitve odbora

Slovenija 17. Apr 202413:20 > 17:49 14 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Matija Sušnik/DZ)

Državni zbor je današnjo izredno sejo začel s postopkovnimi zapleti in prekinitvami. Zaradi nesklepčnosti je bila seja prekinjena do 14. ure, ko so dnevni red le sprejeli. V opoziciji so bili kritični glede procedure pri obravnavi referendumskih pobud, zato so poslanci NSi in SDS obstruirali dele seje in glasovanja.

Izredno sejo državnega zbora, na kateri so poslanci potrdili predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov, so spremljali proceduralni zapleti. Zaradi nesklepčnosti je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sejo ob 12.30 prekinila, nadaljevala pa se je ob 14. uri, ko so dnevni red vendarle potrdili.

V SDS in NSi so izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Poslanci SDS so med razpravo o omenjenih dveh predlogih dvorano državnega zbora zapustili, med razpravo o referendumu o konoplji pa so se jim v obstrukciji pridružili tudi poslanci NSi. Oboji so dvorano zapustili tudi med glasovanjem o predlogu referenduma o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

NSi: Koaliciji zadeve uhajajo iz rok – ne le vsebinsko, ampak tudi proceduralno

Prav v zvezi s tem predlogom so v NSi poslancem Svobode očitali zlorabo postopka. Predsednico DZ Klakočar Zupančič so pozvali, da skupaj z zakonodajno-pravno službo DZ in predsedniki odborov razjasni, v kateri fazi postopka je v primeru predloga za razpis posvetovalnega referenduma možno vlaganje dopolnil, “saj gre za preveč pomemben postopek, da bi bil prepuščen tolmačenju vsakokratnega predsedujočega”.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi med sejo dejal, da sedanji vladni koaliciji zadeve očitno uhajajo iz rok – ne samo vsebinsko, temveč tudi proceduralno. “Po mnenju poslanske skupine NSi je procedura kraljica političnega dela, in če nam to pade, nimamo osnovnega parlamentarnega reda in spoštovanja pravne varnosti, zakonitosti. Zato smo danes zaostrili to zadevo še pred glasovanjem o dnevnem redu izredne seje DZ,” je dodal Cigler Kralj.

Na predsednico DZ so se pred sejo obrnili tudi s protestnim pismom, v katerem so problematizirali različno tolmačenje poslovnika o tem, v kateri fazi postopka obravnave predloga za posvetovalni referendum je dovoljeno vlaganje dopolnil, ter to, da so na seji odbora za zdravstvo upoštevali amandmaje, ki so bili priloženi predlogu brez glasovanja.

“To je bil čuden in nevaren presedan. Na to sem večkrat opozoril predsednico DZ, jo pozval, naj predlagatelji umaknejo predlog za izvedbo referenduma glede konoplje, ker so z neupoštevanjem procedure pravzaprav spremenili osnoven akt tako, da je čisto drugačen. Iz enega referendumskega vprašanja so naredili dve referendumski vprašanji. Če je prej šlo samo za uporabo v medicinske namene, je zdaj dodano tudi vprašanje o osebni rabi,” je poudaril vodja poslancev NSi.

Ostre kritike tudi iz SDS, Janša celo o diktaturi

Do koalicijskega pripravljanja referendumskih pobud je kritična tudi največja koalicijska stranka. “Nemi, gluhi in slepi valjar Svobodnjakov, s pomočjo Levice in SD, tepta pravno državo v DZ že nekaj časa,” je dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je ocenila, da je v državnem zboru umrla pravna država. Medtem je predsednik stranke Janez Janša dejal, da se še nikoli v zadnjih 30 letih ni zgodilo, da bi se kršitve poslovnikov in parlamentarnih postopkov pri bistvenih stvareh koncentrirale v tako kratkem času, omenjal pa je tudi diktaturo.

Izjavo vodje poslancev SDS je predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič zavrnila. “Pavšalno sklicevanje na to, da je umrla pravna država zato, ker pač nekomu politično nekaj ne ustreza, je neprimerno,” pa ocenila. Poudarila je, da si predsednik DZ ne sme drzniti posegati v odločitve matičnega delovnega telesa.

“Pravna država v državnem zboru bi umrla, če bi predsednik DZ posegal v odločitve matičnega delovnega telesa. Dejstvo pa je, da na matičnih delovnih telesih poslovnik razlaga predsedujoči, kot predsednica državnega zbora nimam pristojnosti posegati v razlago predsedujočega. Če je do tega prišlo, sta očitno predsedujoča na sejo matičnega delovnega telesa tako razlagala poslovnik,” je poudarila.

Sajovic: Konoplja je ena sama

Očitke opozicije je zavrnil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Kot je dejal, noben poslovnik ne predvideva vseh situacij do potankosti in takrat se morajo predsedujoči odločiti sami. “In tako so ravnali tudi tisti, ki so vodili delovna telesa, kajti oni so tisti, ki na sejah tolmačijo in razlagajo poslovnik,” je dejal.

Na očitke, da se s preoblikovanjem referendumskega vprašanja pri predlogu glede konoplje širi tudi vsebina, je Sajovic odgovoril, da je “konoplja ena sama”. “Ima medicinsko in osebno uporabo in o čem odločamo, o eni sami rastlini, o njenih učinkovinah in različnih možnostih uporabe,” je dejal. Po njegovi oceni tako ne gre za širitev vsebine, ampak le za podrobnejše določanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje