SDS predlaga oprostitev plačila dohodnine za mlade do 26 let

Slovenija 01. Jun 202218:11 3 komentarji
Jelka Godec
Borut Živulović/BOBO

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog za dopolnitev zakona o dohodnini. Glavni cilj predlaganega zakona je oprostitev plačila dohodnine vseh davčnih zavezancev, starih do vključno 26 let, ne glede na vrsto prejetega dohodka, so zapisali v predlogu zakona, objavljenem na spletni strani DZ.

S predlagano dopolnitvijo zakona o dohodnini bi poskrbeli za povečanje neto dohodka mladih generacij, je prepričana skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

“S tem namenom je oblikovan predlog zakona o dopolnitvi zakona o dohodnini, ki bo mladim, starih do 26 let omogočil, da bodo lahko hitreje med drugim privarčevali tudi finančna sredstva, na podlagi katerih bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev poroštva za kredit, s katerim bodo reševali svoje prvo stanovanjsko vprašanje,” so zapisali.

Mladi bi se s pomočjo predlaganih rešitev lažje in hitreje odločili za zaposlitev, delodajalci pa bi lahko pridobili kadre s svežimi idejami in novimi pogledi, so prepričani v SDS.

Podpisani poslanci so kot poglavitno rešitev predlaganega zakona navedli oprostitev dohodnine od vseh dohodkov, ki so predmet dohodnine, ki jih prejemajo zavezanci za dohodnino, do vključno 26. leta starosti. Kot so ob tem pojasnili, se oprostitev nanaša tako na dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo (na primer dohodek iz zaposlitve), kot tudi na dohodke, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo, torej dividende, obresti, dobički iz kapitala in dohodek iz oddajanja v najem.

Do oprostitve plačila dohodnine so pri tem upravičeni tako rezidenti kot nerezidenti Slovenije.

Rešitev, ki jo predlaga zakon, bi po oceni poslanske skupine SDS pomenilo znižanje prihodkov iz naslova dohodnine za nekaj manj kot 54 milijonov evrov na letni ravni. Predlog zakona sicer ne predvideva dodatne porabe proračunskih sredstev v obdobju, za katerega je bil državni proračun že sprejet. Drugih posledic zakona v SDS ne predvidevajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje