SDS protestira po zavrnitvi poslanskih vprašanj. Predsednica DZ: “Ne bom poštar”

Slovenija 07. Sep 202218:14 27 komentarjev
BOBO/N1

Poslanska skupina SDS je na predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič naslovila protestno pismo, saj je ta zavrnila posredovanje poslanske pobude in poslanskega vprašanja Žana Mahniča in Anje Bah Žibert. Predsednica odgovarja, da ne bo poštar in da takšna vprašanja niso vredna, da jih postavlja poslanec. Še več, prepričana je, da so protiustavna.

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jelka Godec je po današnjem kolegiju predsednice državnega zbora (DZ) Urške Klakočar Zupančič nanjo naslovila protestno pismo, ker da se je ponovno poslužila “nedopustnega manevra kršenja poslovnika državnega zbora” in da funkcijo predsednice DZ opravlja na podlagi slogana “poslovnik, to sem jaz”.

Klakočar Zupančič, sicer tudi podpredsednica vladajoče stranke Gibanje Svoboda (GS) in nekdanja sodnica, je namreč zavrnila posredovanje pisne poslanske pobude Žana Mahniča iz vrst SDS, ki je v luči nedavnega primera Smodej (Fotopub) in zaradi “pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav”, na ministra za delo in koordinatorja Levice Luko Mesca naslovil pobudo, da opravi test na prepovedane droge in rezultat javno objavi.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je na ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan (SD) naslovila poslansko vprašanje, v katerem jo med drugim sprašuje, ali je po njenem mnenju “država, ki je napadena in se posledično brani, sama kriva za to”, in kakšen odnos ima “do vojne za samostojnost Slovenije, ki se je tudi uprla napadu s strani agresorske JLA”. Poslanka Bah Žibert je vprašanje postavila, ker ministrica Švarc Pipan na nedavnem blejskem strateškem forumu ni ploskala govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ko je ta dejala, da mora Ukrajina to vojno zmagati.

Posredovanje omenjenega vprašanja je predsednica DZ prav tako zavrnila z obrazložitvijo, da pobuda Mahniča in vprašanje Bah Žibert ne ustrezata pogojem 240. člena poslovnika DZ. Ta določa, da lahko vsak poslanec “vladi ali posameznemu ministru ali generalnemu sekretarju vlade postavi vprašanje ali poda pobudo za ureditev posameznih zadev oziroma za sprejem določenih ukrepov s področja delovanja vlade oziroma posameznega ministrstva ali vladne službe”.

SDS: Vprašanje morate posredovati. Klakočar Zupančič: Ni vredno poslanca

Klakočar Zupančič je danes na kolegiju utemeljila, da so vprašanja, ki so bila postavljena, “zelo posegala v osebno in telesno integriteto, posebej pri ministru Mescu”. Kot meni predsednica DZ, takšna vprašanja niso vredna, da jih postavlja poslanec. Dejala je še: “Če želi gospod Mahnič ministra provocirati s tem, naj ga provocira drugače. Jaz poštar ne bom. Predsednica ali predsednik DZ ni poštar, ki bo vprašanja, ki niso vredna poslanca, pošiljal naprej.”

Jelka Godec je na to odvrnila, da predsednica DZ “mora posredovati pisna poslanska vprašanja tako na vlado kot na ministrstva”, v protestnem pismu pa je to utemeljila s sklicevanjem na 248. člen poslovnika, ki določa, “da predsednik DZ pisno poslansko vprašanje ali pobudo takoj pošlje vladi oziroma ministru ali generalnemu sekretarju vlade”. Prav tako se Godec sklicuje na 20. člen, ki pravi: “Poslanec ima pravico dati poslanske pobude in postaviti poslanska vprašanja vladi ali posameznemu ministru.” Zato Klakočar Zupančič v SDS pozivajo, da pobudo in vprašanje “nemudoma” posreduje naprej. V razpravi na kolegiju je Godec tudi povedala, da so v poslanski skupini SDS test na prepovedane droge že opravili.

Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je v odzivu za N1 dejala, da bo na protestno pismo SDS formalno odgovorila prihodnji teden, ko se vrne s službene poti v tujini. Vztraja pa, da se ta vprašanja “ne tičejo dela ministrstev”, in celo ocenjuje, da pobuda ministru Mescu krši ustavo v delu, ki govori o tem, da ima vsakdo pravico do osebne integritete: “To, da smo padli tako nizko, da se ljudi v poslanskem vprašanju osebno diskreditira, je zame nedopustno.”

Na kolegiju jo je najprej podprl vodja njene poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, ki meni, da gre za vprašanja pod pasom: “Vesel bom pa vprašanj o energetski oskrbi, o kakšnih ukrepih, ne pa o tem, da kot otroci drug drugega žalimo, nabijamo, provociramo. Ne vem, ali je dovoljeno, da jaz morebiti predlagam, da bi pa testirali kakšne na inteligenčni kvocient, bi bilo to tudi fino pa fajn, kajne?”

Še dlje je šel vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec: “Zdaj, če so kolegi iz SDS dejansko opravili test za prepovedane snovi in so vsi ti testi negativni, je meni to še toliko bolj zaskrbljujoče, glede na to, kakšno je obnašanje – tudi z vidika zakonodajnih predlogov, ki prihajajo iz teh vrst. Se pravi, trezni počnejo te neumnosti. Količino teh neumnosti smo lahko videli v prejšnjih dveh letih.” Jelka Godec je takoj protestirala, da gre za nedopustno žaljenje poslancev SDS in tudi predsednica DZ je nato Vatovca pozvala, da “omili svojo dikcijo”.

V burni razpravi je Klakočar Zupančič tudi poudarila, da se ni zgodilo prvič, da je predsednik DZ zavrnil posredovanje poslanskega vprašanja ali pobude. To se je nazadnje zgodilo v prejšnjem mandatu, ko je Igor Zorčič (SMC, kasneje nepovezani poslanec) zavrnil več poslanskih pobud predsednika in poslanca SNS Zmaga Jelinčiča. Po mnenju Zorčiča so namreč zaradi uporabljenih izrazov vsebovale elemente ksenofobije in spodbujale k sovraštvu. V eni od pobud je Jelinčič celo zahteval, da ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija (SDS) odpokliče dva tuja dopisnika RTV Slovenija. Med drugim zato, ker dopisnica iz Avstrije ni poročala o slikarski razstavi njegove (takrat mladoletne) hčerke. Tudi to pobudo je Zorčič zavrnil in je Simonitiju ni posredoval.

Nekdanji predsednik DZ Zorčič danes odločitve svoje naslednice Urške Klakočar Zupančič ni želel komentirati. Se je pa za N1 na njeno potezo odzvala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki se je ravno včeraj s predsednico DZ sestala v njeni pisarni. Na naše vprašanje, ali sta govorili tudi o zavrnitvi poslanskega vprašanja, ministrica odgovarja, da ne. Prav tako smo jo vprašali, ali bi imela z odgovorom na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert kakršnekoli težave. Švarc Pipan pravi, da ne, a da ji vprašanje zaradi neizpolnjevanja poslovniških pogojev pač ni bilo posredovano.

“Svoje stališče glede vojne v Ukrajini sem seveda pripravljena kadarkoli ponovno pojasniti, s tem nimam nobenih težav, menim pa, da to vprašanje ni povezano z delom ministrstva in tudi nima nobene povezave z mojo izjavo, ki sem jo dala v zvezi z dogajanjem na Bledu”, nam je še dejala ministrica Švarc Pipan. Veseli jo, da predsednica DZ “ni samo poštar, ampak dejansko interpretira in izvaja poslovnik, tako kot je napisan”. “Seveda je to v njeni pristojnosti, vendar pozdravljam, da te pristojnosti dosledno izvaja.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje