SDS prvič v mandatu te vlade v javnomnenjski anketi prehitela Gibanje Svoboda

Slovenija 26. Jun 202308:48 12 komentarjev
Janez Janša in Robert Golob
Janez Janša in Robert Golob (Foto: Nik Jevsnik/BOBO)

Vladajoča stranka Gibanje Svoboda in vlada sta doživeli padec javnomnenjske podpore. Tako vlado Roberta Goloba po podatkih Mediane podpira 43 odstotkov vprašanih, skoraj polovica anketiranih pa ji nasprotuje. Zdrs podpore je doživela tudi Golobova stranka, prvič v mandatu jo je prehitela opozicijska SDS.

Po prvem letu vladanja aktualno vlado podpira 43,1 odstotka vprašanih. To je natančno 10 odstotnih točk manj kot po lanski zaprisegi, kažejo rezultati merjenja javnega mnenja, ki ga je za POP TV izvedla Mediana. Vladi nasprotuje skoraj polovica anketirancev oziroma 46,7 odstotka. To je največ doslej. Vsak 10. je neopredeljen. Delo parlamenta podpira 31,2 odstotka vprašanih, nasprotuje pa mu 50,6 odstotka anketiranih. 18,2 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi največ anketiranih izbralo največjo opozicijsko stranko SDS. Zanjo bi glasovalo 21,8 odstotka. S tem je SDS prvič po volitvah prehitela največjo vladno stranko Gibanje Svoboda, ki bi jo podprlo 21 odstotkov vprašanih. Maja je Gibanje Svoboda podprlo 25,6 odstotka vprašanih, SDS pa 20,6 odstotka.

Sledijo parlamentarne stranke SD (6,7 odstotka, maja 6,1), NSi (6,3 odstotka, maja 5,1) in Levica (6,1 odstotka, maja 3,9). Anketo je Mediana izvedla v začetku prejšnjega tedna, še pred razpletom internih volitev v stranki Levica.

Vesno bi podprla dva odstotka anketiranih, Resni.co in Pirate pa po 1,9 odstotka. Vsak peti (21,2 odstotka) vprašani je neodločen, slabih šest odstotkov (5,8 odstotka) pa ne bi izbralo nobene stranke. 1,3 odstotka anketiranih ni želelo odgovoriti.

Anketo je med 20. in 22. junijem za POP TV izvedla Mediana. V telefonsko in spletno anketiranje je bilo vključenih 717 Slovencev.

Najbolj priljubljen politik znova Logar

Na prvem mestu med najbolj priljubljenimi politiki je tokrat znova poslanec SDS Anže Logar. Sledi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je bila maja najbolj priljubljena političarka. Po uspešni kandidaturi Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta OZN se je na tretje mesto povzpela zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon.

Sledijo gospodarski minister Matjaž Han, predsednik vlade Robert Golob, evropska poslanska iz vrst NSi Ljudmila Novak, sedmi je poslanec NSi Jernej Vrtovec. Osma ostaja predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Največji padec po oceni volilcev je tokrat doživel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je na 9. mestu. Na polovici lestvice je predsednik NSi Matej Tonin. Brez upoštevanja internih volitev je koordinator Levice Luka Mesec uvrščen na 14. mesto. Predsednik SDS Janez Janša se je znašel na 18. mestu. Zadnja je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje