SDS zaradi sprememb, ki “zatirajo slovenskega kmeta”, zahteva izredno sejo

Slovenija 28. Apr 202316:38 6 komentarjev
Protest kmetov, 25. april
Aljaž Uršej/N1

Stranka SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi poslanci obravnavali trenutni položaj slovenskih kmetov in sprejeli priporočila za njegovo izboljšanje. V največji opozicijski stranki namreč menijo, da je Golobova vlada sprejela vrsto predlogov, ki "prispevajo k zatiranju slovenskega kmeta".

V stranki SDS so prepričani, da veliko ljudi kmeta in njegovo delo jemlje kot nekaj samoumevnega, čeprav sta epidemija covida-19 in nazadnje še ruski napad na Ukrajino pokazala, da hrana ni nekaj, kar je vedno dosegljivo, in da gre za najbolj strateško surovino.

Kmetijstvo je po prepričanju stranke panoga, ki je daleč najpomembnejša za preživetje ljudi, zato vsak kmet, ki prideluje hrano, ne prideluje samo komercialnega izdelka, ampak nekaj, kar je strateškega pomena za prihodnost.

V SDS ocenjujejo, da je trenutna vladajoča koalicija v zadnjem letu sprejela vrsto predlogov, ki “zgolj prispevajo k zatiranju slovenskega kmeta”. Ukrepi, tako SDS, niso oblikovani v dogovoru s kmeti, niti niso oblikovani za kmete. Ogrožali naj bi okoljske cilje, vodili v zaraščanje kmetij, opuščanje kmetovanja, širjenje zveri in tujerodnih vrst, obenem pa dodatno finančno obremenjevali kmeta.

Protest kmetov
Igor Kupljenik/BOBO

“Vlada Roberta Goloba s svojim ravnanjem, ustanavljanjem strateških svetov, uredbami in zakoni močno omejuje kmetovanje in s tem tudi ohranjanje slovenske krajine,” navajajo v SDS, kjer verjamejo, da se da in mora zagotoviti pomoč kmetijstvu ter z njim sodelovati pri pripravi ukrepov in zakonodaje. Za sprejem na izredni seji tako predlagajo vrsto priporočil “za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta”.

Med drugim želijo, da bi državni zbor vlado pozval, da nemudoma prilagodi okoljske zahteve za kmetovanje na območju Nature 2000 na način, da kmetom ne bodo onemogočale kmetovanja. Hkrati pa naj vladi naloži, da takoj začne uradni postopek za zmanjšanje obsega ozemlja Slovenije, ki ga pokriva Natura 2000. Pri tem dodajajo, da to ozemlje danes zajema 37,16 odstotka ozemlja, medtem ko je evropsko povprečje 18 odstotkov.

Državni zbor naj bi po željah SDS vlado tudi pozval, naj zagotovi, da bo podnebne in okoljske ukrepe iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2021-2027 možno izvesti na kmetu dostopen način, ter da bodo uporabni, izvedljivi ter trajnostni, finančna sredstva pa naj se v celoti obdržijo v kmetijstvu oz. kmetijskem sektorju.

Poslanci naj bi po predlogu opozicijske stranke vlado tudi pozvali, naj ne uvaja novih davčnih bremen, zagotovi, da bodo plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost v celoti izvzeta iz plačila dohodnine, in vsa neposredna plačila ter ostala sredstva v kmetijstvu uskladi z inflacijo. Vlado naj bi državni zbor po predlogu SDS tudi pozval, da nasprotuje sprejetju nove uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, ki bi uporabo teh sredstev močno omejil, na občutljivih območjih pa celo prepovedal.

Vlada naj bi bila po predlogih SDS tudi pozvana, da takoj pripravi zakonske spremembe za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za proizvodnjo hrane ter postavi prehransko varnost Slovenije za prioriteto svojega delovanja. Državni zbor naj bi vlado pozval tudi, da zagotovi zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno zmogljivost okolja, ter da v prihodnosti učinkovito upravlja z zvermi in divjadjo, tako da se zaščiti prebivalstvo in omogoči varno kmetovanje Ne nazadnje pa bi SDS vlado pozval še k sprejetju ukrepov za ureditev verige vrednosti preskrbe s hrano in zagotovitev pravične cene za kmete.

Zahteva SDS prihaja po velikem shodu kmetov ta teden, ko je več tisoč udeležencev, tudi na stotine traktorjev, protestiralo v Ljubljani in zagovarjalo svoje zahteve do vlade. Organizatorji shoda sicer odločno zavračajo, da za njimi stoji politika ali kakšna politična stranka.

protest kmetov, Ljubljana
Borut Živulović/Bobo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje