Še en primer ptičje gripe, tokrat pri labodu na Obali

Slovenija 05. Jan 202315:18 0 komentarjev
Labod
Žiga Živulović jr./BOBO

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvestila o novem primeru visoko patogene aviarne influence. To so tokrat potrdili pri labodu grbcu, ki so ga našli v občini Izola. Ptičjo gripo so do danes zaznali že v več slovenskih občinah.

Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N1 pri labodu grbcu, najdenem v občini Izola, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Primere okužbe, ki jo poznamo tudi pod imenom ptičja gripa, so do zdaj potrdili tudi v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Piran.

Ob tem so na ministrstvu zapisali, da za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra lani sprejelo državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki), o pojavu živčnih motenj (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Poleg tega uprava sprehajalce oz. obiskovalce parkov in območij, kjer se zadržujejo divje vodne ptice poziva, da jih ne krmijo. “S tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih ter posledično možnost prenosa virusa med njimi oziroma preko kontaminirane obutve in obleke na perutnino in ptice v ujetništvu,” so sklenili.

O tej okužbi v zadnjem času poročajo iz številnih evropskih držav. Evropske zdravstvene oblasti so opozorile, da so med oktobrom 2021 in septembrom 2022 zaznali 2.500 izbruhov na farmah v 37 evropskih državah, zaradi česar so morali pobiti 50 milijonov ptic. Trenutno preučujejo možnost uporabe cepljenja za ustavitev širjenja virusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!