Še ena priložnost za opazovanje severnega sija: kaj kažejo zadnje napovedi

Slovenija 11. Nov 202309:56
Severni sij nad Slovenijo
Severni sij nad Slovenijo (Foto: Neurje.si/FACEBOOK)

Nov sončev izbruh bi lahko danes zvečer poskrbel za še eno barvito predstavo severnega sija. Kaj kažejo zadnje napovedi?

Nočno nebo nad Slovenijo bi lahko tudi danes razsvetlil prekrasni severni sij. Kot so na omrežju X zapisali pri zavodu za promocijo in popularizacijo astrofizike Cosmolab, nas zaradi novega izbruha na soncu morda okoli 19. ure čaka nova priložnost za opazovanje tega redkega pojava.

Možnost za nastanek severnega sija potrjuje tudi napoved na spletni strani meteoagent.com. Indeks sončeve aktivnosti oziroma sončne nevihte, ki severni sij povzroča, je še vedno visok in je trenutno pri šesti stopnji na 9-stopenjski lestvici.

Dopoldanska napoved na spletni strani ameriške zvezne agencije za oceane in atmosfero NOAA kaže, da bo severni sij nad Skandinavijo zaplesal kmalu po 21. uri. Med 23. in polnočjo, pa bo pojav segel tudi nekoliko nižje. Napovedi se lahko do večera večkrat še spremenijo, zato priporočamo, da v popoldanskih urah večkrat preverite zgornjo spletno stran in pogledate, kakšne so napovedi za Slovenijo.

Napoved za severni sij
Foto: Zajem zaslona (SWPC.NOAA.GOV)

Sončeva aktivnost je sicer sodeč po indeksu visoka že ves teden, severni sij pa smo lahko ponekod ugledali prejšnjo nedeljo. Ta za Slovenijo redek pojav nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. V trenutku, ko trčijo v zemljino atmosfero, jih vidimo kot izjemen barvit pojav. Barve so sicer odvisne od elementov, ki so prisotni v atmosferi – za rdečo denimo poskrbi dušik, za zeleno pa kisik.

Ali bo sončevemu izbruhu sledil tudi ples barv na nočnem nebu, znanstveniki lahko zanesljiveje napovejo šele tik pred pojavom. Astrofizik in profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter je pred dnevi za N1 opozoril, da mora biti sončeva aktivnost dovolj močna in segati vsaj nad severno Nemčijo, da jo lahko opazimo tudi pri nas. “Prav tako mora sij biti dovolj visoko. Tisti, ki smo ga opazovali v nedeljo, se je dogajal okoli 200 kilometrov nad površjem,” je pojasnil.

Tudi če se bodo nocoj poklopili vsi dejavniki, pa je vidnost severnega sija na koncu še vedno odvisna od svetlobnega onesnaženja. V mestih in večjih naseljih, ki so močno osvetljena, ga tako skoraj zagotovo ni mogoče videti. Veliko pa bo odvisno tudi od vremena in jasnine na nebu. Po napovedih agencije za okolje bodo dopoldne padavine od zahoda ponehale in postopoma se bo jasnilo.

Je severni sij res tako izrazit kot na fotografijah?

Ob nedeljskem pojavu so na spletu zakrožile številne fotografije in posnetki severnega sija, ki so marsikoga povsem navdušili. S prostim očesom pa barve na nebu niso tako intenzivne, saj kamere kontrast močno povečajo, še pravi profesor Zwitter.