Se med prazniki odpravljate v tujino? Priporočila, ki jih je vredno upoštevati

Slovenija 14. Dec 202319:10 0 komentarjev

Ker se bliža čas božično-novoletnih praznikov, so na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve posodobili nabor nasvetov in priporočil, ki naj jih popotniki upoštevajo pred in med bivanjem v tujini. Ob tem na ministrstvu opozarjajo, naj popotniki pred potovanjem skrbno preverijo veljavnost potovalnih osebnih dokumentov, na samem potovanju pa naj pazijo na osebno lastnino ter pozorno spremljajo razmere v tamkajšnji državi.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so pred bližajočimi božično-novoletnimi prazniki, ko se marsikdo odloči za pot v tujino, pripravili nekaj napotkov in priporočil za popotnike, da bo njihovo bivanje v tujini potekalo brez težav. Napotki in priporočila MZEZ bodo popotnikom prišli prav tudi v primeru, če se jim na poti pripeti kaj nepričakovanega.

Kot poudarjajo na ministrstvu, so njihova priporočila in napotki glede varnosti potovanj zgolj informativne narave, ob tem pa ministrstvo posamezniku ne more prepovedati potovanja, kljub na primer večjemu varnostnemu tveganju.

Za boljšo preglednost varnostnih razmer po posameznih državah so na ministrstvu za vsako posamezno državo izdelali vizitko aktualnega stanja, kjer lahko popotniki dobijo informacije o varnostnih in zdravstvenih tveganjih ter vstopnih pogojih, vključujejo tudi splošne informacije o lokalnih zakonih, vožnji in najemu vozil ter valutah.

Devetstopenjsko lestvico je zamenjala petstopenjska lestvica, ki je opremljena z barvami in tako omogoča lažjo preglednost. V državah, označenih z zeleno barvo, tveganje ni povečano; v državah, označenih z rumeno barvo, velja višja stopnja previdnosti; oranžna barva označuje države, kjer velja visoka stopnja previdnosti; rdeča barva ponazarja države z najvišjo stopnjo previdnosti; črna barva pa najnevarnejše države, ki jih je treba nemudoma zapustiti. Kot primer slednjih so na ministrstvu navedli Afganistan in Sudan.

Kaj morate storiti pred potovanjem?

Preverite potovalne dokumente

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve svetujejo, da pred odhodom na potovanje preverite veljavnost in stanje svojih potovalnih dokumentov. Ob tem tudi svetujejo, da pred potovanjem napravite več fotokopij potovalnega dokumenta, torej potnega lista ali osebne izkaznice, ki bodo olajšale vašo situacijo, v primeru da potovalni dokument slučajno izgubite. Kopije osebnih dokumentov hranite ločeno od drugih dokumentov.

Ker je Slovenija konec oktobra uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, nadzor pri prehajanju slovenske meje izvajata tudi Avstrija in Italija. Na ministrstvu opozarjajo, da morate imeti pri prehodu mej s sosednjimi državami s sabo veljaven osebni dokument. Ob tem velja tudi spomniti, da vozniško dovoljenje ni dokument, s katerim lahko prestopite državno mejo.

Priskrbite si vizum

Pozanimajte se, ali za vstop v državo potrebujete vizum in če obstajajo še kakšni dodatni pogoji vstopa. Vizum si pravočasno priskrbite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu tuje države, ki je pristojen za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

Seznanite se z običaji, navadami in zakoni v državi

O državi, v katero potujete, pridobite čim več informacij, ki jih lahko dobite na internetu, turističnih vodnikih in forumih. Spremljajte opozorila ter napotke ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki vsebujejo informacije o varnosti potovanj. Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da se lahko situacija v posamezni državi hitro spremeni.

Posebej so na ministrstvu opozorili, naj se državljani v državah, v katere potujejo, držijo tamkajšnjih pravil in običajev. Če potnik pride v navzkrižje s temi pravili, mu MZEZ namreč najverjetneje ne bo moglo pomagati – denimo v primeru pitja alkohola v državah, kjer je to prepovedano.

Dva delavca po službi odhajata na dopust
Foto: PROFIMEDIA

Pomembne telefonske številke

Pripravite si pomembne telefonske številke v državi (policija, bolnišnice) in kontaktne podatke o slovenskih predstavništvih v tujini. Če v državi, kamor potujete, Slovenija nima svojega predstavništva, se pozanimajte o predstavništvih drugih držav članic Evropske unije v tej državi. V skladu z veljavno evropsko zakonodajo vam v nujnih primerih lahko zagotovijo osnovno konzularno pomoč.

Na ministrstvu tudi opozarjajo, da v primeru izbruha vojne, terorističnega napada ali naravne nesreče ni samoumevno, da bo Slovenija izpeljala reševanje svojih državljanov. Ob podobnih dogodkih na ministrstvu najprej svetujejo, naj se slovenski državljani v domovino vrnejo s komercialnimi poleti, če je to le mogoče. Ministrstvo v takem primeru ne bo krilo stroškov vrnitve. Obstaja pa možnost, da se vrnitev v domovino organizira v sodelovanju s kakšno drugo evropsko državo, kot se je to zgodilo v primeru vrnitve Slovencev iz Gaze, ko jih je na varno prepeljalo letalo Črne gore.

Obvestite ministrstvo o potovanju

Popotniki lahko prostovoljno izpolnite spletni obrazec Podatki o potovanju v tujino. Na pristojnem ministrstvu priporočajo, da ga izpolnite predvsem pred potovanji v države, kjer so varnostna tveganja večja, in v primeru, da nameravate obiskati tuja gorstva. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da se po koncu potovanja vaši podatki iz registra izbrišejo.

Uredite si ustrezno zavarovanje

Vsem, ki potujete v tujino, na ministrstvu svetujejo tudi, da zavarujete sebe in svoje premoženje. Strošek zdravstvene oskrbe brez ustreznega zavarovanja lahko hitro naraste (prebivanje v bolnišnici, operacije, prevozi), razmere v zdravstvenih ustanovah po svetu pa niso vedno primerljive s slovenskimi.

Če potujete po državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji, si pravočasno priskrbite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Na ministrstvu še priporočajo, da si ob evropski kartici zdravstvenega zavarovanja priskrbite še dodatno zavarovanje za potovanje v tujini, ki ga lahko sklenete pri vseh slovenskih zavarovalnicah.

Drugi pogoji za vstop v državo

Pravočasno se pozanimajte o cepljenju oziroma drugih zdravstvenih napotkih za državo, v katero potujete.

V nekaterih državah je obvezno oziroma priporočljivo cepljenje proti določenim boleznim (rumena mrzlica, malarija, ebola), države pa lahko zahtevajo potrdilo o cepljenju, tudi če samo potujete skoznje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!