V Federaciji BiH trgovci za tri mesece prostovoljno znižali cene 40 izdelkov

Svet 14. Dec 202315:11 1 komentar
Trgovina
Foto: PROFIMEDIA

V Federaciji Bosne in Hercegovine bodo od petka do 15. marca znižali in omejili cene 40 izdelkov, med njimi bodo moka, mleko, jajca, sladkor, kava, testenine, sir, riž, plenice, vložki, toaletni papir, šampon, detergent za pomivanje posode in pranje perila ter podobno. Projektu se je pridružilo 13 trgovcev, med njimi Konzum in Mercator.

Ministrstvo za trgovino Federacije Bosne in Hercegovine v petek v tej entiteti BiH začenja projekt, v okviru katerega bo znižalo in omejilo cene za 40 živilskih in higienskih izdelkov.

Sodelovanje trgovcev v projektu je prostovoljno, do danes pa se mu je pridružilo 13 podjetij, poročajo tamkajšnji mediji. Ministrstvo za trgovino je projekt Zaklenili smo cene pripravilo v sodelovanju z združenjem delodajalcev, potrošniškimi združenji in trgovinskim sindikatom. Trajal bo od petka do 15. marca.

Projekt zajema 40 izdelkov, katerih cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela zviševati, označeni pa bodo s posebnim logotipom.

Med njimi bodo moka, mleko, jajca, sladkor, kava, testenine, sir, riž, plenice, vložki, toaletni papir, šampon, detergent za pomivanje posode in pranje perila ter podobno.

Mali trgovci bodo v nasprotju z velikimi trgovskimi verigami lahko izbrali polovico izdelkov s seznama ter tako znižali in omejili cene le za 20 izdelkov.

Z ministrstva za trgovino so danes po poročanju sarajevskega Dnevnega avaza sporočili, da se je projektu doslej pridružilo 13 trgovcev. Med njimi sta tudi Konzum in Mercator.

Odločitev o znižanju cen nekaterih živil so že septembra sprejele srbska, hrvaška in severnomakedonska vlada vlada. V Srbiji so do konca leta omejili cene za več kot 20 izdelkov, na Hrvaškem so do konca marca omejili cene za 30 skupin živil, v Severni Makedoniji pa za več sto izdelkov iz 25 skupin živil, a le do konca novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje